Tilos a Szigeten!

Pontosan 6 éve, hogy a Tilos Rádió nem képviselteti magát hivatalosan a Sziget Fesztiválon. A rádió zenei arculatát megszabó lemezlovasok, zenészek ez alatt az idő alatt is töretlenül emelték fellépéseikkel a fesztivál színvonalát. Az ok, hogy miért maradtunk távol az elmúlt években, a rádió korlátozott anyagi lehetőségei mellett, elsősorban az volt, hogy nem láttuk az innováció folyamatosságának lehetőségét.

A Tilos úttörő szerepet töltött be az elektronikus tánczenei műfajok népszerűvé válásában, melyek interpretátorai és művelői, illetve a rájuk épülő sokrétű „intézményrendszerek” megsokasodtak az ezredforduló táján. Olyan üzleti szemlélet váltotta fel a boldog és amatőr 90-es éveket, melyben a Tilos nem tudott, de nem is akart lépést tartani az úgymond konkurenciával. Nyilvánvaló, hogy ez egy természetes folyamat, aminek bizonyos pozitív eredményei is vannak, de a rádió újító és trendek előtt járó, a sokszínűséget szem előtt tartó szellemiségével nehezen volt összeegyeztethető a minél nagyobb tömegeket vonzó rendezvényekben való gondolkodás. Úgy éreztük, a Tilos nem szólhat csak a techno, house, drum and bass, elektro és minimál partykról, illetve ezen műfajok képviselői egyre több egyéb helyszínen kaptak fellépési lehetőséget a fesztiválon.

Idén, ha kicsiben is, de újra megtalálható lesz a Tilos a Szigeten. A Budapest Jazz Clubbal ez évben elindított közös sorozatunk, a Tilos Witchkitchen költözik ki esténként a BJC saját helyszínére, ahol a jazz orientált koncertek után egy egy Tilos DJ és jazz zenész, énekes vagy MC fúziója szórakoztatja majd az igényesebb zenére táncolni vágyókat. Az angolban nem létező műszó, a Witchkitchen a rádió új utakat kereső, kreatív műhely jellegét kívánja hangsúlyozni, a helyet, ahol az egymástól gyökeresen eltérő zenei orientációjú zenészek, DJ-k, zenei producerek találkoznak és közös produktumokat hoznak létre. Ebből kívánunk ízelítőt adni idén a Szigeten a Budapest Jazz Clubban.

Részletes program innen letölthető!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.