2 koncert hétfő este a Tilosban!

2009.06.30-án, hétfőn 22 órától
2 nagyszerű zenekar “párbajozott” egymással
– élőben a Tilos stúdióban –   a Népzenei műsorban

A műsor itt meghallgatható!

Történelmi eseménynek voltak tanúi szemfüleink a Népzene stúdiójában. Egy soha addig nem hallott fúzió (Técsői Banda – Üsztürü) létrehozta a Kalotaszeg-Mezőség-Küküllő mente-Sóvidék-Máramaros (cigány-magyar-román-ruszin) népzenei tengelyt.

ÜSZTÜRÜ

http://www.xyd65.dial.pipex.com/tanc/uszturu.shtml

TÉCSŐI BANDA

http://www.etnofon.hu/tecsoibanda.htm

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Az alábbiakban infók és linkek következnek szép számmal.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Végtelen örömmel ajánlom AZ UTOLSÓ KOLOMEJKA című filmet – és élőben főszereplőjét, a Técsői Bandát, a híres ruszin zenekart a Kárpátaljáról.

A film a “Buena Vista”-típusú filmek sorát gazdagítja, és – ha lehet – még érzékenyebb, zenileg izgalmasabb, mint az “Életek éneke”.

A filmet december-januárban levetítette e Duna tévé (áprilisban az M1 is), és a Filmszemle Információs programjában is bemutatták.

Mellékelek néhány linket az iwiw-es profiljukból:

http://www.youtube.com/watch?v=ACWmR1r8AG8
http://kikotoonline.hu/zene/az_utolso_kolomejka
http://www.youtube.com/watch?v=ztRrqy9j0rQ
http://www.youtube.com/watch?v=8zNV4BJLpS0
http://www.youtube.com/watch?v=i9AfnM5my8c

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Bár Ukrajnában élnek, a magyar zenei kultúrát reprezentáló HUNGRY FOR HUNGARY cédéválogatáson is szerepelnek. Az Etnofon kiadónál 2, UKRAJNÁBAN 3 lemezük jelent meg.

További infók, képek, zenék találhatók róluk a www.etnofon.hu weboldalon illetve a  YouTube és a Google keresőjében a TÉCSŐI BANDA, TÉCSŐ BAND és AZ UTOLSÓ KOLOMEJKA szavakra kattintva.

A zenekar magyarországi népszerűségét a MEDIAWAVE fesztiválon alapozta meg az új évezred elején.

Nagyszínpadon, klubokban, utcai menetben (jövetben is) avagy boros asztaloknál képesek az emberek kedvét szárnyalásig emelni. Zenéjük fűszer a léleknek – ám áruk borsmentes.  (2009-ben 150 és 300 ezer között mozog sok mindentől függően)

Az izgalmasan régies hangszer-összeállítással játszó banda (gombos harmonika, hegedű, kiscimbalom, dob/cintányér) a kárpátaljai, máramarosi együtt élő népek – a ruszinok, magyarok, románok, szlovákok – ma is élő, fergeteges muzsikáját játssza szuggesztív erővel és finomsággal. Ehhez adódik még az ott élő cigányok, és a valaha ott élt falusi földműves zsidók muzsikája, amit a Muzsikás együttes feldolgozásából ismerhetünk – zenészeink még cigányzenész elődeiktől tanulták.

A kárpátaljai (ez a táj akkoriban a Felvidék szerves része volt) ruszin nép adta a Rákóczi-szabadságharc katonáinak nagy részét – meg is kapták ezért a Fejedelemtől a “Gens Fidelissima” (Leghűségesebb Nemzet) kitüntető címet. Erre emlékeztet zenészeink szép, PIROS LAJBIS viselete és jónéhány dallam.

Lehetőség van a jó topogós-ropogtatós máramarosi ruszin táncok tanulására is – igen nagy sikere volt ennek a Hagyományok Házában és a Táncháztalálkozón.

A BANDA Kapolcson évek óta nagy sikerrel muzsikál a Völgyfesztivál idején. A Sziget fesztiválon a Világzenei Nagyszínpadon és a Roma sátorban többször is adtak koncertet.

Voltak/lesznek még a Kaláka fesztiválon, a Művészetek Palotájában, a Lánchídon, a West Balkánban, Debrecenben, Sárváron, Nyíregyházán, Szombathelyen, Őriszentpéteren, Panyolán.

A zenekar az elmúlt években nagy borrendezvények (Kárpát-medencei Borászok Találkozója, Budavári Borfresztivál, Szent Márton napi Újborfesztivál, Badacsonyi és Almádi  Borfesztiválok, Borfalu ünnepelt résztvevője volt.

Tudom, az idő szorít, ám azt is, hogy őutánuk nem jön már arrólfelől senki hasonló – kár lenne hát a kínálkozó alkalmat elszalasztani.

Keszthelyi Imre

Népzeneista – Tilos Rádió

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.