Élő Indiai Zene a Tilosban!

Május 25-e, hétfőn 22.00-tól a Népzene műsor vendége volt két nagyszerű indiai zenész:

Hallgasd meg a koncertet! ::  Hallgasd meg az interjút!

img_0181
Debasish Ganguly – Szitár és Abhijit Banerjee – Tabla

img_0187

Debasish Ganguly szitárművész első tanítómestere és guruja édesapja a híres Dhana Gopal Ganguly bansuri (indiai bambuszfuvola) művész, akitől tabla és ének képzést kapott.

A szitárjáték elsajátításában a legmeghatározóbb mestere 18 éven át Acharya Ajoy Sinha Roy, aki a Maihar Gharana (iskola, irányzat) legendás alapítójának Baba Allauddin Khan-nak volt a kedvenc tanítványa.

img_0184_2

Később Ustad Ali Akbar Khan, a ma is élő legnagyobb tekintélyű sarod-művész és az ugyancsak világhírű Aashish Khan vezetése alatt gazdagította zenei ismereteit. Hangszere megszólaltatásával az ember legbensőbb énjéhez szól, melyhez briliáns technikájával méltóképpen járul hozzá.

Abhijit Banerjee India egyik legkiválóbb tabla művésze. Klasszikus indai zenéhez való vonzódása mellett más zenei irányzatokban is aktív szerepet vállalt, előadóként és zeneszerzőként is. Édesapja korán felismeri Abhijit tehetségét és természetes hajlamát a zene irányában, ezért már négy éves korától megkezdi tabla játék képzését. Zenei tanulmányainak kiegészítéséül vokális és hegedű oktatásban részesül. A legendás tabla művész Jnan Prakash Ghosh lesz a mestere, akinek legjobb tanítványaként tűnik ki.

Abhijit Banerjee olyan kíváló klasszikus indai zenészeket kísért tablán, mint Ravi Shankar, Nikhil Banerjee szitár géniuszokat, az egyik legismertebb klasszikus indiai énekest, Pandit Jasraj-t, vagy a santur talán legjobb előadóját, Shiv Kumar Sharma-t.

img_0185

Abhijit Banerjee oldala: http://www.abhijitbanerjee.com/

Korábbi Indiai Klasszikus Zenei koncertek a Tilos Rádióban:

http://india.tilos.hu/alap.html

2 hozzászólás a(z) “Élő Indiai Zene a Tilosban!” bejegyzéshez

  1. Rettenetesen tetszik a zene remélem még lesz hasonló a Tilos életében!
    Köszi érte Üdvözlet a Tilos egész stábjának,és persze az előadónak:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.