06.09. – a Maraton 4. napja képes beszámoló, recepttel

  ★JÚNIUS 9., HÉTFŐ★
►NÉPZENEI NAP◄

Köszönjük szépen a fellépőknek, hogy önzetlenül segítik
a Tilos Rádió törekvéseit és működését!

Mindenki tudja, hogy ki a szerencsétlen flótás, de ki látott már flótát, igazit? Na ugye…, mindenesetre a Népzene nap első fellépője egyedül volt a színpadon, ám annál több autentikus népi hangszer társaságában. Amúgy ízes, palócos anekdotázgatás közben, hol a magyar lanttal kísérte saját énekét, hol tilinkón, flótán, tárogatón, dudán, furulyán játszott. Jobban mondva fulyara volt a kezében, mert valahogy így ejtette.

főzAztán nem adta alább a Dej’szen sem, a Trió Szilenád, meg nem is trió volt, hiszen öt nagyszerű zenész játszott, és mondjuk elég ritka mifelénk a tambura, szóló hangszerként.
A tűz körül igazi egzotikumok készültek: egyik oldalon tarhonyának kinéző bulgur (?) társaságában kecskebirka pörkölt , pár máterrel odébb pedig, baszk csirkesült, azaz Poulet basquaise. Megesküdtem volna, hogy ez utóbbi inkább francia név, de mindegy is, a lényeg, hogy nagyon finomak lettek.

Az elmaradhatatlan tombola, megint nagy buli volt, s a főnyereményt elnyerő lány boldog tiszteletkörökkel engedte fotózni magát.

Köszönjük szépen az adományaitokat,
amiből ezen a napon 540.000 Ft jött össze.
pult

Köszönjük szépen az önkéntesek önzetlen munkáját:
Kóczán Czinó Andrea, Schtrausz Ágnes, Murvai Tímea, Kozári Zsuzsa, Nagy Anita, Fülöp Viktória Indi, Szájmon, Nixon, Burger Róbert, Levi és Carlos

_______________________________
_____________________
_________
NAPI KRÓNIKA

≡KERT:
18.00 Agócs Gergely

zene


19.00 Dej’szen

hege


20.30 Trió Szilenád és barátai

≡DJ-k:
Qtewly
Suefo
● Shuriken
Folkocsma örömzene a nap fellépőivel

≡BOGRÁCS:
Népzene: Kecskebirka
Idegen szív: Poulet basquaise – baszk csirke

_______________________________
_____________________
_________
RECEPT
Kecskebirka◄

kecske

A kecskepáclé receptje:
babérlevél
10 dkg borókabogyó
​50 dkg zeller
1 kg sárgarépa
1 kg gyökér
10 dkg rozmaring
10 dkg kakukkfű
40 dkg tárkony
Só, bors, ételízesítő (bárányleveskocka – lám, mégis van benne bégető elem)
1 kg vöröshagyma
2 kg fokhagyma
2 l ​száraz ​vörösbor
20 dkg koriander

A pác összetevőit vízzel felforral​tam​, leszűrve,​ lehűt​ve​ ebbe helyez​tem​ a húst​. Benne is hagyjuk pünkösdig. A nagy (népzene)napon aztán a húst daraboljuk. A páclé felforralva belekerült utóbb a bográcsba​, a benne főtt hozzávalók egy része nemkülönben.​ ​A főzéshez való alkotóelemek​ (a kurziváltak részben a páclébe kerül​t​ek):

Hozzávalók (nagy bográcsba):
​– libazsír vagy kacsazsír vagy szalonna
​– ​25 fej hagyma (lila is lehet benne)
–​ 15 kilónyi kecskehús (egész állat megfelelően darabolva, pácolva)​

_____________________
_________

Nézd meg a Maraton ajándéktárgyait!

Tilos Rádió Maraton 2014
Maraton 2012. június 6-14. Dürer-kert
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.

Mi a Maraton? – Itt találod a választ az összes kérdésedre!