A Tilos Rádió munkatársa köszöntötte Tőkés Lászlót

Ez megtörtént a Kárpát-medencei Borászok Találkozóján a budafoki Oroszlános Udvarban 2008. szeptember 6-án estefelé. Már a színpadon voltunk a Técsői Bandával, amikor a budafoki polgármester (Fidesz – Magyar Polgári Párt) odajött hozzám, s felszólt: nem köszönteném-e én a jelen lévő Tőkés Lászlót.

(A Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke volt aznap a rendezvény díszvendége, fogadáson, kóstolókon vett részt, interjút adott.) Elcsodálkoztam kicsinyt a felkérésen, hiszen az eseménynek jelen volt a főszervezője, a hivatalos műsorvezetője, s ott volt házigazdaként maga a polgármester. Másodpercnyi habozás után elvállaltam a feladatot. A ruszin zenészekkel összedugtuk a fejünket. Megkérdeztem: a nagy tekintélyű református püspöktiszteletére vállalnának-e egy kis éneket. Igenlő válaszuk, és a szpíker szokásos irodalmi idézetei és borászbemutatója után belefogtunk a műsorba.

A színpadon a Bartók Béla-díjas Técsői Banda!” – majd: „A Banda nevében is nagy tisztelettel köszöntjük a jelen lévő Tőkés Lászlót, akinek tevékenysége nélkül sok minden másként alakult volna a Kárpát-medencében”. Itt tartottam, amikor váratlanul feltűnt a színpadon a díszvendég szép szál termete. Én meg non-profit rádióshoz méltón, (ágról)szakadt szerelésben képeztem mellette a kontrasztot. Hebegtem halkan neki valamit, hogy akar-e szólni. „Folytassa csak” – mondta, s én folytattam:

Felidézném egy 1990-es emlékemet. Mikófalván voltam, Csíkban – katolikus vidék karácsony s újév között. Ott a templomban akkor a hívek – Tőkés László tiszteletére – református változatában mondták el a Miatyánkot. Ennek a karácsonynak az emlékére s a Vendég tiszteletére a Técsői Banda most egy ruszin nyelvű karácsonyi kántálást fog elénekelni. Ők amúgy görögkeleti ortodox vallásúak – ám tudjuk, ez történelmileg görög katolikus volt. Ezt a kántálást pedig a keleti végeken a magyar görög katolikus hívek is éneklik.” Ennyi volt a bevezető. Tőkés László még megkérdezte, hogy én nem énekelek-e. A Bandában nem, de énekelek majd velük külön egyet” – feleltem, s levonultunk. Elkezdődött a Banda lelkesen fogadott műsora, számomra pedig folytatódott a borivás.

Uborkaérlelő hőség volt, valóban.

Keszthelyi Imre
Népzene

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.