Elindult a Hangtár Podcast

Barnabásnak köszönhetően elindult a Tilos Rádió első Podcast szolgáltatása.

A Podcast(ing) összetett szó, előtagjának eredete visszavezethető az Egyesült Államokban igen népszerű, így lassan már szabványszerű gyűjtőnévvé váló Apple-zenelejátszó, az iPod nevére, és ehhez kapcsolódott hozzá a broadcastingból (műsorszórás) lett cast(ing).

A szóösszetétel kvázi jelentése: az internetről egy számítógépes program segítségével a jellemzően MP3 formátumú tartalmak automatikus összegyűjtése és a felhasználó eszközére való letöltése.

Vagyis a kiválasztott Podcast feliratkozás után, a program automatikusan letölti, és a felhasználó számítógépére, vagy az ahhoz  csatlakoztatott MP3-lejátszó tárolójába helyezi a Podcasthoz tartozó legfrissebb tartalmat. Ha például valaki feliratkozik a Műsorok Podcast szolgáltatásra, akkor azonnal letöltődik neki minden olyan műsor, amit a jövőben a Tilos szerkesztősége örök érvényűnek talál.

Ingyenesen letölthető podcasting szoftverek és webes alkalmazások: >> Apple iTunes >> Juice Receiver >> Odeo

A Hangtár Podcast

A hangtárhoz tartozó 3 Podcast szolgáltatás:

Mixek
Podcast
– Értesítést küld, ha új DJ mix kerül a Hangtárba
Műsorok
Podcast
– Értesítést küld, ha új műsor kerül a Hangtárba
Mesék
Podcast
– Értesítést küld, ha új mese kerül a Hangtárba

További információ a Podcasting-ról a wikipediában.

A Podcast videós magyarázata angol nyelven:

3 hozzászólás a(z) “Elindult a Hangtár Podcast” bejegyzéshez

 1. Ez óriási, köszönet!
  Egy kis javítás még elkelne, ha már ilyen telhetetlen vagyok. A letöltött filenevekben jó lenne a dátumot is megjeleníteni. Most csak óra-perc jelenik meg. Ez akkor probléma, ha visszamenőleg akarod letölteni valamelyik program adásait. Ekkor a különböző napokon elhangzott adások letöltése helyett felülirja a már letöltött fileokat.

  Ha például egy program 28-án hangzott el 7000-kor, a file neve 7000.mp3 lesz. Ha egymás után akarom letölteni a 20-i, 13-i adásokat, akkor a letöltött file-t előbb át kell neveznem pl. 200804287000.mp3-ra, hogy ne írja felül a 20-i, 13-i stb. adásokkal. Ha valaki folyamatosan tölt le, akkor ez nem probléma annyira, de most egyszerre sok van kinn.

  Mégegyszer köszönet,

  Üdv
  Vehicular

 2. Dolgozunk az archív rendszer dátum szerinti átalakításán, hogy a fájlnév tartalmazza a dátumot is. Pontosan úgy, ahogy Te is elképzelted. De ez persze csak a Tilos Rádió Podcatot fogja érinteni, a mese, mixek és műsorok podcastot nem.

 3. Thank you a lot for sharing this with all of us you really recognise what you’re talking approximately!
  Bookmarked. Please also discuss with my website =).
  We could have a hyperlink alternate agreement between us

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.