Gátszakadás/KHH/Ajka/Devecser

Miután értesültünk a térségben élő közösségi rádiósoktól, hogy a gátszakadás szörnyű következményei által sújtott térségekben nagy a káosz, nincs hiteles hírforrás, senki nem tud biztosat, viszont összevissza hülyítik egymást az emberek… összehoztuk a Közös Hullámhossz Rádiót Ajkán. Vis majorra hivatkozva, hivatalosan kertünk soron kívüli eljárást az új médiahatóságtól. Nos, a műszakisok fél órán belül kijelöltek a frekvenciát, a paramétereket és kikészítették az engedélyt… A médiatestületi jóváhagyás azonban nem lett meg… pl. mert április óta (még) nincs testület.

Ellenben levelezgetni kezdtünk a hivatallal. Valószínűleg december lesz, mire megadjak az engedélyt, úgyhogy felállítottuk és bekapcsoltuk az adót.

Közben tapasztaltuk, hogy Devecserig sajnos mar nem hallatszik, az ottani katolikus plébános viszont mikor meghallotta, hogy kik vagyunk, azonnal felajánlotta a segítséget, a házát, a plébániát… csak csináljunk rádiót, mert az embereket tájékoztatni kell, de nincs hogyan.

Reggelre összeraktunk és lepróbáltunk egy adót, és a plébánia előterében (hírközpontjában) egy kis Yamaha-keverővel, két notebookkal, internettel, két mikrofonnal és egy amerikai csoda-miniadóval összeraktunk egy stúdióasztalt. Az antennával felmásztam a kétszáz éves épület tetejére és megszólalt a rádió!

Átvittünk egy vevőt a templomba, az ottani erősítőre rákötöttük a kimenő jelet és így a templom 4 oldalán lévő hangszórókból az utcára is kimegy a jel. A pap csináltatott szórólapokat, széthordatta Devecseren, minden misén elmondja, hogy mit kell hallgatni és most intézi, hogy a helyi képújság hírei alatt a KHH szóljon.

Az ajkai stúdióval is összekapcsoltuk, úgyhogy szimultán megy az adás a két helyről, rengeteg hírrel, helyi aktualitással, riportokkal, felhívásokkal (pl. mit kell (lehet) az esetleges kitelepülés eseten magukkal vinni (vészcsomag), melyik településrészről hova kell gyülekezni…

Az adás híreit átvette és megköszönte (be is mondtak) a Klub Rádió, Lánchíd Rádió, HirTV (!!!)

Sajnos Kolontárig nem hallatszunk el, félútig igen. A plébánia “hírközpont” egyáltalán nem volt túlzás tőlem, hiszen a politikailag jól érezhetően elfogult pap, Mod Miklós egyértelműen a település szellemi vezetője, tekintélye, összefogó képessége vitán felüli. Elkepesztően pozitív ember, faradhatatlanul irányítja a segélyakciókat, a munkák jó részét, kb. mint egy sztár-bróker a filmekben úgy telefonál több vonalon, faxol, közben egyszerre tárgyal két-három rá várakozóval, irányítja a munkatársait, van pár biztató szava a zokogó otthonukat vesztett, Tőle segítséget remélőkhöz… napi 20 órán át. Mindez egy helyiségben a rádióstúdióban.

Közben persze láttuk a tönkrement városrészeket, a környéket… és persze olyan a valóságban, hogy hiába látunk róla ezer fotót, videót… az egészen addig csak egy hír.

A human erőforrásaink sajnos korlátozottak, hétfőre én is hazajöttem, de szerencsére néhány közösségi rádiós (Civil, Muzsikus, Best, Eper-rádiók, RádióCsoban) maradtak tovább és remélhetően kapnak meg erősítést.

Rengeteg fotó készült közben, néhányat ide fölraktam, majd később többet is:
http://www.facebook.com/album.php?aid=235707&id=767019722&l=4e4db1c17f

papó

Egy hozzászólás a(z) “Gátszakadás/KHH/Ajka/Devecser” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.