Maraton – 1. nap beszámoló (szerda) + recept

Nézd meg Ami képeit az 1. napról a galériában!

A ruha alá bekúszó nyálkás levegő és a tízpercenként eleredő eső ellenére szépszámú önkéntes segítette Tilos Dürerbe transzportálását. A lelkes konvojt Székely Zoli vezette, Golyós zárta.

Már a többórás, kívülről kaotikusnak tetsző pakolás közben megtelt élettel a Dürer. Keszthelyi Imi és Ziku Evantia is nekilátott a recept-partitúrából készült birkahúsos köleskásának, amely az első próbálkozás dacára irtó finom lett.

A Buda Folk Band, az előkészített kisterem helyett, először a bogrács mellett kezdett muzsikálni, majd a fedett részben adtak unplugged koncertet. Később 2 világhírességünk, Herczku Ági és Nikola Parov adott kristálytisztán szóló koncertet (köszönjük a hangosítást Pistix!). A rádiósok közül Lipi, Burek, Keszthelyi Imi, Csodafarkas és Tatlin lemezlovászkodott.

8T8 összes képe az 1. napról hamarosan a galériában!

Köszönjük szépen a segítséget: Varga András, Képli Balázs, Varga Anatol, Siegling Franciska, Alföldi Laci, Szikra Judit, Ruzsin Ami, Bársony Juli, Kőrös Judit, Papó, Tóth Szabi, ká Virág,  Zsolt, Golyós, Keszthelyi Imi és Piri, Ziku Evantia, Renocs, Pistix.

Azoknak pedig külön köszönet és tisztelet, akiket a fáradtság miatt kifelejtettünk a felsorolásból!

Az este folyamán adományokból befolyt összeg 626 500 Ft volt, amelyből egyedül a Tilos  Chat-közösség 200 000-et dobott össze!

A Tilos közösségi rádió.

*****************

Slambuc, Birkása 50 személyre

SLAMBUC

Hozzávalók 50 személyre:
a.. 75 dkg füstölt szalonna
b.. 10 fej vöröshagyma
c.. 10 kg burgonya
d.. 3 kg füstölt kolbász
e.. 15 paradicsom
f.. 15 zöldpaprika
g.. 7,5 dl olaj
h.. 3 kg lebbencstészta
i.. 5 evőkanál édes-nemes pirospaprika
j.. 10 evőkanál ételízesítő
k.. 5 teáskanál őrölt cseresznyepaprika

Elkészítés:
Tüzet rakunk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbászt karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.

A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne, és a burgonyával együtt omlós lesz.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 960 kcal

Sárgakása

Hozzávalók:
12 kg birkahús (+3 kg csont), 3 kg vegyeszöldség, 10-15 zeller, 10-15 karalábé, 3 kg vöröshagyma, 1 kg fokhagyma, 3 kgzöldpaprika, 6-8 kg köleskása, só, 1 kg szalonna.

A birkahúst kockára vágjuk, a zöldségekkel együtt bő vízben együtt főzzük (a csont alulra kerüljön). Amikor a hús már majdnem puha, a zöldségeket kiszedjük, helyére a köleskását szórjuk. Tovább főzzük, míg a kása teljesen megpuhul. Tetejére sült szalonnakockákat szórunk.

Birkahúsos kása

Hozzávalók:
15 kg kicsontozott birkahús (csontjával), kb. fél liter olaj vagy 1 kg szalonna, 10-15 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg pirospaprika, 10-15 nagy sárgarépa, 10-15 petrezselyemgyökér, 1 evőkanál  fokhagymasó, 20-30 zöldpaprika, 10-15 nagy paradicsom, 4 kg hántolt köles, só.

Elkészítés: A felhevített zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát. Hozzátesszük a kis kockára vágott húst, a zöldpaprikát és zsírjára pirítjuk. Meghintjük paprikával, beletesszük a paradicsomcikkeket és a kockára vagy karikára vágott zöldséget.

Megsózzuk és fokhagymasóval ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, gyakori keverés közben, közepes tűz felett félpuhára pároljuk. Ekkor beletesszük a kölest, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy a lé egy ujjnyira ellepje a zöldséges húst. Gyenge tűzön, lassan készre pároljuk, közben többször óvatosan megkeverjük, mert könnyen leég.

Birkahúsos kása bográcsban

Olajon vagy szalonnán megfonnyasztunk 10-15 nagy fej aprított hagymát. 15 kg kis kicsontozott  birkahúst, 20-30 zöldpaprikát beletéve zsírjára pirítjuk. 25 dkg. pirospaprikával meghintjük, belerakunk 10-15 nagy paradicsomot felcikkezve, 10-15 felkarikázott sárga-, fehérrépát. Ízesítjük fokhagymasóval, sóval. Kis vizet öntve alá, sűrűn keverve, közepes tűzön félpuhára pároljuk. 4 kg hántolt kölest adunk bele, annyi vizet öntünk rá, hogy kétujjnyira lepje az ételt. Gyenge tűzön, többször óvatosan kevergetve, lassan készre pároljuk.

Jó étvágyat kíván: Keszthelyi Imi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.