aláírásgyűjtés a Roma Sajtóközpont megmentésére

http://www.PetitionOnline.com/2010rsk/petition.html

Kedves Kollégánk, Partnerünk!

Sajnálattal kell közöljük, hogy több mint tíz év után, a VII. kerületi önkormányzat március elsejével kilakoltat bennünket Nefelejcs utcai irodánkból. Az önkormányzat döntéséről múlt hét végén szereztünk tudomást – hivatalosan a mai napig nem kaptunk értesítést – így szűk egy hetünk maradt arra, hogy elköltöztessük a Közép-Kelet-Európában annak idején elsőként megalakult, több szempontból ma is egyedülálló, másfél évtizedes, nemzetközileg is elismert múlttal rendelkező szervezetünket. S vele többek közt a hazai cigányság történetének egyik legjelentősebb adatbázisát, benne az Európában is egyedülálló Roma Holokauszt archívumot. Mindezt hirtelen, egyetlen fillér nélkül, egy 25 négyzetméteres, majdnem romos lakásba, melyet egy ismerősünk ajánlott fel átmenetileg, hogy dolgozni tudjunk és velünk együtt ne kerüljön az utcára az a páratlan gyűjtemény és tudás, mellyel segítjük a roma témával foglalkozó hazai és külföldi média, valamint különböző szervezetek munkáját, így az Önökét is.

Külön sajnálatosnak tartjuk az önkormányzat eljárásának módját, mely a kilakoltatási felszólításon kívül egyebet nem közölt, nem volt kíváncsi az épületben folyó munkákra, így vélhetően nem is mérlegelt az ingatlan kiürítésén kívül más szempontokat. A VII. kerületi önkormányzati vezetés szemléletére, eljárásának módjára rávilágít az is, hogy a kilakoltatási moratórium idején, a Szegénység és Társadalmi Kirekesztés Elleni Küzdelem Európai Évének kezdetén, a Roma Évtized kellős közepén és Magyarországnak a jövő évi uniós soros elnökségére való felkészülésének időszakában tartja sürgősnek kilakoltatni, és ezzel ellehetetleníteni a Roma Sajtóközpontot, amely 15 éves fennállása óta folyamatosan, nemzetközi színtéren is sikerrel dolgozik a hátrányos helyzetű, kirekesztettséggel és diszkriminációval sújtott roma és nem roma közösségekért.

Bár álláspontunk szerint nincs miért szégyenkeznünk a történtekért, mégis elnézésüket kérjük, hogy a következő két hétben az átállás miatt csak korlátozottan tudjuk majd az Önök munkáját segíteni.

Ezért szíves megértésüket és türelmüket kérjük!

Tóth Andrea
igazgató
Roma Sajtóközpont

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.