Diszkriminálni Tilos! – tematikus hét 02.22-28.

Február utolsó hetében a Tilos Rádió a kirekesztés ellen fog szólni. A műsorok többsége a hátrányos megkülönböztetés különféle megnyilvánulási formáival foglalkozik. Szegények, nők, biciklisták, melegek és leszbikusok, drogosok – kiemelten pedig a romák és a fogyatékkal élők lehetőségei és nehézségei témáját járják körül sokféle nézőpontból.

A tematikus hét indulónapján, február 22-én 10 órától az Ability Parkban a Tilos Rádió élő bejelentkezésekkel várja mindazokat, akik nyitottak rá, hogy játékos formában megismerkedjenek a fogyatékos személyek mindennapi helyzeteivel. Itt a látás-, hallás- és mozgássérült, autista és értelmi fogyatékos animátorok által bemutatott játékok segítségével valamennyi korosztály megtanulhatja, hogyan segítheti a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedését. Egyúttal pedig örömteli élményt nyújt mindenkinek, aki játszani szeretne, vagy próbára szeretné tenni képességeit.

Játékok:

  • Sötét ügyek
  • Kerekesszékes labirintus
  • Csodaváros boltja
  • Csodaváros postája
  • Jel-tér – jelnyelvi játékok
  • Játéktár – érzékszervi játékok
  • Ajtók terme
  • Csak egy maradhat
  • Rendszerető rendszerező
  • Kérdezz bátran!

Február 26-án, pénteken délelőtt 11 órától a Tilos Rádió Hegymegről, a Dr. Ámbédkar Gimnáziumból jelentkezik másfél órás élő adással, ahol diákokkal, tanárokkal és az iskola vezetőivel beszélgetnek tapasztalataikról, terveikről.
Ugyanezen a napon a Gödör Klubban 14 órától az Ability Park kihelyezett játszótérrel jelenik meg, saját helyszínükhöz hasonló élményt nyújtva. Este kilenctől a Balkan Beats sorozat részeként a Romano Drom, a RotFront – Emmigrantski Raggamuffin Kollektiv és DJ Robert Soko tesz az esélyegyenlőségért, hogy jusson a jó zenéből mindenkinek.

A hét záróeseménye 27-én, szombaton 18 órakor az Instantban egy különleges, kísérleti előadással indul. A „Tollfosztás az Instantban” egy, a helyszínre kialakított interaktív színházi próba hat fiatal és egy rendező részvételével. A fiatalok „romaügyi problémákat” tárnak elénk. A problémafelvetés és a feldolgozás módja adott, minden más a közönségen múlik.


Balogh Rodrigó ENSZ-díjas színházrendező és Junior Prima díjas oktató „Tollfosztás” című színházi produkciójában rendhagyó módon hátrányos helyzetű roma fiatalok részvételével állít színpadra professzionális színdarabot a roma integráció valóságának történeteiből.

A rendező Balogh Rodrigó 2009-ben emberjogi szervezetek által feldolgozott diszkriminációs ügyekből, roma és nem roma gyerekek meggyilkolásából, valamint a roma integráció különböző területeinek közelmúltbeli visszásságait bemutató személyes történetekből Tollfosztás címmel színdarabot írt. A színdarab öt fiatal egy napját követi végig, akik egy cigánygyerekeknek szervezett táborból szökve, különféle viszontagságokkal találkoznak, illetve egymás történeteivel, mely az oktatás, lakhatás, foglalkoztatás és egészségügy területeire vonatkoznak. A nap végére kiderül, hogy az utazást csak az öt gyerek közül egyedüli túlélő, Babrinka álmodja, aki az ellene elkövetett merénylet éjszakáján, álmában találkozik három cigány és egy nem cigány társával, akik életükkel fizettek voltaképpen a semmiért. A téma komolyságát a feldolgozás humora, a tiszta gyermeki világlátás és elbeszélésmód oldja, ugyanakkor teszi egyszerre még keményebbé. A gyerekek szemén keresztül egy olyan világ bugyrait ismerhetjük meg, amiről kevés és jobbára ferdített információ jut csupán el a társadalom széles csoportjaihoz.

Az előadás 2010. április 2-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Thália Színház Arizona Stúdiójában kerül bemutatásra, ezt követően a kőszínházak mellett köztereken, parkokban is bemutatásra kerül. Ezáltal eljuttatva a kultúrát azokhoz az emberekhez is, akik a kőszínházakba nem jutnak el.

Közreműködők:
Babrinka – Lovas Emília
Szotyi – Oláh Edmund
Rambó – Német Alfréd
Mónika – Németh Mónika
Index – Szkiba József
Dramaturg – Illés Márton
Rendezőasszisztens – Szegedi Tamás
Rendező – Balogh Rodrigó

Tíz órától a Tilos Rádió Dj csapata zárja a sort:

22.00 Lee n’gum
00.00 Von Yodi
02.00 Suefo

A rendezvényekre a Tilos Rádió belépődíjat nem szed, de arra kér mindenkit, hogy hozzon magával egy könyvet – a Dr. Ámbédkar Gimnázium újonnan kialakított könyvtárának anyagát szeretnék gazdagítani vele.

A Balkan Beats sorozat péntek esti koncertjeire a belépő 1000 Ft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.