Élhetőbb világ – tematikus nap a Tilos Rádión – 09.22.

2014.09.22.

Hírektől-hírekig a MTVSZ szakértői sürögnek-forognak a Tilos stúdióiban, hogy a hétfői és téma-közeli műsorokkal (és természetesen a hallgatókkal) közösen áttekintsék, hogy milyen következményei vannak az emberi tevékenységnek Földünk állapotára. Lesz szó bőven erőt adó, pozitív példákról és kezdeményezésekről, de elkeserítő, szörnyű pusztítást okozó helyi és globális problémákról is. Tudj meg többet a génmódosított növények vagy épp az USA és az EU között zárt ajtók mögött folyó szabadkereskedelmi egyezmény veszélyeiről, az élelmiszer- és energia-önrendelkezés lehetőségeiről a hazai és nemzetközi zöld civil mozgalmakról, az esélyegyenlőségről, és hagyományok újraéléséről a Balatonfelvidéken. Az adott témákban az MTVSZ programfelelősei további külső szakértőket, gyakorlati embereket vonnak be az ország egész területéről. Tehát hétfőn: Hallgass és cselekedj!

Meghallgat 07:00Zöld hírek és ökotudatos programajánló
– Energiaügyek, az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény és a génmódosítás veszélyeivel kapcsolatos aktualitások, vetélkedők és képzések.

Meghallgat 07:15bevezető hangmix – természeti hangokkal, archív felvételekkel
– a Magyar Természetvédők Szövetsége 25. születésnapján felvett interjúkból, Gyulai Iván az Ökológiai Intézetnek készített oktatóvideóiból, régi híradókból

Meghallgat 10:007térítő: Közösségi energiát mindenkinek!
Vendég: Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia csoportvezetője.
Telefonon megszólalnak:
Vadovits Edina a Greendependent Energia-közösségek programjával kapcsolatosan,
Ponicsán Péter
, a Derekegyházért Egyesülettől: Hogyan pezsdült fel Derekegyház mint közösség az energiás tervekkel,
Zalatnay László,
az Energia és Környezet Alapítványtól, Nyíregyházáról, a szalmabála-szigetelésű házépítő közösség egyik fő koordinátora,
Munkácsy Béla
,
ELTE: az “Erre van előre – 100% megújuló 2040-ig” kiadvány és kutatócsoport koordinátora

Meghallgat 10:00Szőke rádiózik: Helyi értékek, hagyományok sorsa a XXI. században – vendég: Takács Tamás, a zánkai Gyógynövény-völgy látogatóközpont egyik alapítója)

Meghallgat 12:00 Csonka-Csonkamagyarország: „A génmanipulációtól az élelmiszer-önrendelkezésig” – vendég: Fidrich Róbert, MTVSZ programfelelős és Udvarnoki Tünde, a Grund-kert és a budapesti Szatyor közösség egyik alapítója

 

 

 

Meghallgat 14:00Bádogdob: A trójai faló: Az EU-USA Szabadkereskedelmi Egyezmény hátulütőiről – vendég: Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse, Dr. Darvas Béla címzetes egyetemi tanár, a GMO-Kerekasztal és a Magyar Ökotoxikológia Társaság egyik alapítója

Meghallgat 15:00 3. utasSzakácstolvaj: Friends of the Earth: Gál Georgina  a Friends of the Earth Europe elnökségi tagja, Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse

Meghallgat 16:30 Kontúr: Piszkos energia befektetések – vendég: Fodor Márk, a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat igazgatója

Meghallgat 18:30ReHab a tortán: Akadálymentesen a természetben – vendég: dr. Mádai Mónika, a Magyar Természetvédők Szövetsége független esélyegyenlőségi szakértője, a Közös Sors Egyesület vezetője

Meghallgat 19:30 Zöld mese (mesélő: Pereszlényi Erika)

Meghallgat 19:45Zöld hírek és ökotudatos programajánló (ismétlés)

 

hivatalos reflexió a frekipályázatunkra

Megjött az első reakció a hatóság részéről!

A beadásnál banki igazolást kellett bemutatnunk arról, hogy a sugárzás első három hónapját biztosító működési költség a rendelkezésünkre áll. Mi ezt az összeget lekötöttük a bankszámlánkon, a számlavezető bank kiadta a banki igazolást, mellékeltük is a több tucat egyéb nyilatkozattal együtt, de ezt nem találta a médiahatóság kielégítőnek, úgyhogy hiánypótlásra szólítottak fel.

Ezt intéztük ma délután, előtte azért próbáltunk konzultálni az NMHH-val, de nem segítettek, mondván, hogy a levélben minden le van írva. Mindenesetre a számlavezető banknál szabályos konzíliumot tartottak, hogy megpróbáljak (sikertelenül) értelmezni a hatóság szóban forgó sorait.
Holnap folytatjuk, és persze a végén majd beadjuk – remélhetőleg – számukra megfelelő módon, újra ezt a papírt.

index

 

újdonságok a tilos.hu oldalon II.

1. Teljesen megújult a hangtár: http://tilos.hu/mixes/dj

Nem csak dizájnban, de a hangfájlok és a hozzáadott infók kezelésében is változás van. Pl. a műsorokhoz és műsorkészítőkhöz lehet rendelni az egyes felvételeket (nem is szólva más varázslatokhoz). Ezek az adott műsoroldalon fognak felbukkanni.

pl. http://tilos.hu/show/bossa-bom-dia/mixes

******

2. Eltűnt a fél órák közötti váltáskor a pár másodperces átfedés. Nincsenek többé ritmustalanul megugró dalok, digitálisan makogó műsorkészítők. Mostantól egy négy órás műsort egyszerűen egyben le lehet tölteni mindenféle ragasztgatás, vagdosás nélkül.

******

3. Podcast időben visszafelé

Többen szerették volna letölteni a 2014-es év előtti műsorokat, hisz az archívum 2010 márciusától tárol. Nekik készült a 2010, 2011, 2012 és 2013-as évre vonatkozó podcast.

pl. 3. utas 2010: http://tilos.hu/feed/show/3-utas/2010

Kolorlokál 2011: http://tilos.hu/feed/show/kolorlokal/2011

Azaz: csak meg kell változtatni az évszámot és máris töltheted a kedvenc műsorod az évi összes adását. Ne feledd, a legrégebbi adás az archívumban 2010 márciusi, ha annál régebbre keresel rá, akkor csak a szomorúság lesz osztályrészed.

******

4. SSL tanusítvány a tilos oldalnak

Megszűnik az idegesítő felirat a böngészőkben, hogy “Nem megbízható oldal.” Beléptünk az internetes bizalom körébe. Másként megfogalmazva: a böngészők nem fognak többen panaszkodni a tilos oldalra, mert az összes tilos https oldal és a levelezés (imap, smtp) rendesen aláírt tanúsítványt (certificate) kapott.

******

5. Kereső az oldal jobb felső sarkában.

Mostantól bármilyen szóra rákereshettek a tilos oldalon és ha a szó szerepel az oldalon, vagy valamelyik adásnapló címében, vagy leírásában, akkor meg is fogjátok találni. Ez egy alapszintű kereső, ami még tanulni fog.

******

6. A főoldalon lévő adás linkek (256, 128, 32, 96 ogg) mögött intelligens m3u-k vannak. Ha valaki a linkeket most okos lejátszóval (pl. vlc, winamp) nyitja meg, akkor ahogy eddig megszólal az élő adás, de az elmúlt hét összes adása is bekerül az m3u-ba és egyszerűen bele lehet hallgatni a héten elhangzott műsorokkal.

******

7. a nyitóoldal jobb felén, a pláza link alatt kapott helyet a címkék link. Az 10 legtöbbet használt címke alatt van a link a címkéket felsoroló oldalhoz: http://tilos.hu/tags

******************
************
******

Használjátok szeretettel!

Beszámoló a Tilos 23. születésnapjáról

helyszín: Dürer-kert
időpont:  szeptember 5.

Már megint az önkéntesekkel kell kezdenünk, mert nélkülük sosem állt volna össze az egész buli, amely lényegében egy kisebb, egynapos Maraton, azzal a különbséggel, hogy ez inkább a mi ajándékunk a hallgatóknak, hiszen pl. a két hatalmas bogrács tartalmából is bárkinek járt, aki sorba állt érte.

Sz1És éppen mert egynapos a rendezvény, koncentráltan jelentkeztek az ezer szálon futó tennivalók. Zsu, Ági, Virág, Pistix, Szájmon, Golyós, Kunlajos, Sztyepp voltak a kipakolás és a helyszín berendezésének hősei, majd sok órával később: Lev, Horváth Ádám, Drs, Pistix a színpad összepakolása és elszállítása során.

Az esőre hajló időben a 4-5 óra felé még szerény vendéglétszám egyre csak nőtt és nőtt, majd a Sonar Bistro Bistro koncertje alatt gyakorlatilag megtelt a Dürer-kert. A hátsó busz környéke, mint fotó-műterem funkcionált, 30-40 méteres sor várta türelmesen, hogy sorra kerüljenek az „Én és a biciklim” projektben, mindeközben két bogrács alatt gyönyörű tüzek forralták a készülő finomságokat (a dél-keleti bográcsot Zotyka, az észak-nyugatit Keszthelyi Imi irányította, az előzőben paprikás krumpli, az utóbbiban – ha jól emlékszem – grocceni főtt). Tapinthatóan jó hangulatban röpült az idő, találtak egymásra, hallgatók, rádiósok, régi és új ismerősök, miközben Rutkai Bori és a Specko Jedno igazai undergrundot játszott.

Sz1Aztán 10 óra felé megérkezett a két óriási születésnapi torta, amelyeket a Tilos két jó tündére szeletelt föl, majd pillanatok alatt elfogyott a 20 üveg ünnepi pezsgő és máris kezdődött az immár elmaradhatatlan tombola. Itt a rengeteg kedves érdekesség mellett olyan gyöngyszemek is új gazdára találtak, mint a Tilos Rádió, még kalózkorszakában nyomtatott, legelső öntapadós matricája, és a végén persze az aranyozott, ortodox házi oltár és a teljesen útra kész, Küllőkezű Edward felajánlotta, Puch típusú retro-bringa is.

11-kor dübörgött fel a Tilos Selection Party a nagyteremben, s tartott hajnalig.