április 11-e, a Költészet Tematikus Napja

2013-JA

Sáv Műsor/program
05:00-07:00 Lesson Zero – Ady, Tóth Árpád, Pilinszky verses zene
07:00-08:00 Szex Akció Hírcsoport – A vadászpilóta
08:00-10:00 Haza és haladás – Zene és költészet
10:00-11:00 FISZ – Csepregi János beszélget Izsó Zitával és Lesi Zoltánnal, felolvasás és beszélgetés a költészet népszerűsíthetőségéről (pl. gyerekek viszonya a vershez)
11:00-12:30 JAK – Szegő János beszélget Hevesi Judittal, Turi Tímeával és Fehér Renátóval költészet, emlékezet, közélet és aktivizmus témában
12:30-13:30 Beszélgetés Borsik Miklóssal (JAK füzetek), Braun Barnával (Félonline), Nyerges Gábor Ádámmal (Apokrif) – Milyen szerepét, fórumait, megjelenési formáit látjuk ma a versnek?
13:30-14:30 FISZ – Urbán Bálint beszélget Molnár Illéssel és Haraszti Ágival, felolvasás és beszélgetés
14:30-16:00 Verses GoFree
16:00-18:00 Honthy és Hanna – Nemzethalál, remény, optimizmus, pesszimizmus
18:00-19:30 Haladó – hal-vers reláció
20:00-21:00 Régen minden jobb volt! – Költők meghurcolásai Adytól Wilde-ig
21:00-22:00 MALE sTRip show – Irodalmi befutó – Avantgardisták erőle! Az Irodalmi lépegető avantgárd verses-zenés összeállítása maratoni futólépésben

 

Élő rádiószínház a Tilosban – kedd 20.00

– Élő rádiószínház a Trafó Kontra Klubjában és a Tilos Rádión –

Pneuma Szöv., Mobile Albania (DE)

Radio RŐT: EXIT POLLoska

Közelítünk Európa árnyoldala felé. Földalatti kábeleken utazunk a most átadott New Yorktól a felújított Nyolcadik Tengerig, a renovált Lipcsétől a megszépült Vajdahunyad utcai nappali melegedőig. Hatalmat a legkisebbeknek! Polly Poloskát a Parlamentbe!

2014. április 8., 19:30h
látható: Trafó Kontra Klub
Budapest, IX., Liliom utca 41.

Szép álmokat, poloskás csókokat! Köszöntünk rádiószínházi stúdiónkban
Úgy érzed, minden megváltozik körülötted?
Te is átalakulsz és ez nem csak kortünet?
Úgy érzed, saját otthonodban megfigyelnek?
Kiszipolyozva ébredsz reggelenként?
Jártál mostanában New Yorkban, Berlinben, vagy hajléktalanszállón?
Legszívesebben a padlórésbe bújnál?
Sokat szívsz?

Ha a legtöbb kérdésre IGEN a válaszod, még van remény!
Gyere el április 8-án a Trafó Kontra Klubjába, fél 8-ra!
Ha nem tudsz jönni, kapcsold be a Tilos Rádiót 8-kor.

http://pneumaszov.org/kepek/polloska.jpg

A Pneuma Szöv. budapesti nyitott hálózat és a német Mobile Albania kollektíva élő kísérleti rádiószínháza először Lipcsében, majd tavaly decemberben Budapesten mutatkozott be Radio RŐT néven. Az élőben megtekinthető és rádión is követhető nomád adás rendszeresen jelentkezik Budapest különböző helyszíneiről és rádióállomásairól. Az adást szerkesztő és vezető Pap Család (olykor ld. még Pappenheimer Família) magyar, hun és mobilalbán művészekből áll, akik saját identitásukat és előadóművészi hitelességüket kockára téve kísérleteznek és a rádió és a színház műfajaival.
Jelmondatuk: Országomat egy szamárért!

A projekt a 20 forintos operett c. német-magyar együttműködés része, mely 2012 óta kutatja és alakítja a köztereket Budapesten és Lipcsében.

Alkotók: Pap Berecz Zsuzsa, Pap Esze Dorka, Pap Fekete Hajnal, Pap Sarah Günther, Pap Horváth Csilla, Pap Kallós Viola, Pap Makra Viktória, Pap Markos Viktor, Pap Szabados Luca és a Pap Család többi tagja.

Vendég: Budaházy Gusztáv önkormányzati bérlakásokkal és józsefvárosi poloskaügyekkel foglalkozó aktivista

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/264387310403404
A 20 forintos operettről

„Húsz forintért semmibe vehetsz“ – ez a mondat volt olvasható nemrégiben egy budapesti hajléktalan tábláján. Mi tesz valakit láthatóvá, és ha 20 forint ehhez még nem elég, akkor mi az? Lehetséges-e társadalmi és alkotói bőség a monetáris peremvidékeken? A 20 forintos operett c. magyar-német együttműködés a társadalmi határok mentén vándorol és a budapesti közterek aktuális helyzetét dolgozza fel egy folytatásos utcafantáziában. 2012 nyarán magyar és német művészek megnyitottak egy használaton kívüli józsefvárosi óvodakertet a helyi önkormányzattal együttműködésben, és szomszédokkal valamint hajléktalan alkotókkal közösen multifunkcionális óriásmókust építettek és létrehozták a Nyolcadik Tenger legendáját. Tavaly nyáron elindították a Józsefvárosban a Vándorló Utcaegyetemet, melyhez további lakók és helyi civil aktivisták is csatlakoztak. Nyolcadik Tenger címmel új kerületi újságot alapítottak, utcai közkórust hoztak létre és tudományos fantasztikus filmet forgattak a kerületet uraló Zártószellemekről. A projekt a tervek szerint a következő években újabb állomásokkal bővül majd.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

www.pneumaszov.org
www.mobilealbania.de
https://www.facebook.com/20ForintosOperett