Norvég Civil Alap – beszámoló

A Tilos Rádió (tkp. a működtető Tilos Kulturális Alapítvány) 2013-ban, a Norvég Civil Alap pályázatán támogatást nyert közösségi rádiós oktató projekt megvalósítására, amelyben a sajókazai Dr. Ámbédkár gimnázium roma diákjait tanítjuk közösségi rádiózni, ill. a vállalás része a Tilosban egy gyakorlóstúdió, Sajókazán pedig egy igazi rádióstúdió felépítése.

A terv már jó ideje megfogalmazódott, de anyagi lehetőségek hiányában korábban nem tudtunk belevágni. Hiába a sok önkéntes vállalás, hiába a lelkesedés, Sajókaza bizony távol van, az utazások egy vagyonba kerülnek, s két stúdió berendezései, hangtechnikája, szigetelések, bútorok, infrastruktúra úgyszintén.

Az elnyert pályázati támogatás révén az egykori bányászfalu fiataljai kezébe kerül egy új kommunikációs eszköz, amellyel a Dr. Ábmédkár iskola progresszív szellemisége eljuthat másokhoz is, a megvalósuló rádió közösséget és demokráciát épít, tanít, szórakoztat, vitára, gondolkodásra sarkal, s a társadalmi szolidaritást ösztönzi. Mindezeken túl a speciális környezetben oldja a társadalmi, etnikai feszültségeket,

Talán kissé patetikus szavak ezek, de mi tényleg komolyan gondoljuk ezeket.

Az oktatás komplex, hiszen egy közösségi rádiósnak szinte „allround” munkatárssá kell válnia: kezelni a technikát, szerkeszteni, riporterkedni, az anyagokat editálni, megvágni, zenéket hozzászerkeszteni, ill. az élő műsorokat lebonyolítani. No és pályázatokat írni, hivatalos levelezést bonyolítani, a törvényi, jogszabályi dzsungelben nem eltévedni..etc.

Nagyjából már félidőben vagyunk, számos alkalommal tartottunk oktatást Kazán, jöttek ők is sokszor Budapestre, most pénteken, szombaton szintén nálunk jártak.

Hogy kb. el tudjátok képzelni, mi is történik ilyenkor, leírom az utolsó hétvége eseményeit.

Pénteken kisebb csoportokban beültek a Honthy és Hanna műsorába megfigyelőként, miközben a többiek fele Levivel (Szakácstolvaj) a gyakorló stúdióban dolgozott, a másik felük, pedig S. Kállai Szilvivel (A Szőnyeg alól) elméleti képzésben vettek részt. A csoportok aztán forgószínpadszerűen cseréltek.

Szombaton hasonló történt: az elméleti megalapozást Pálfi Balázs (Szappanopera Helyett) vezette, a zöld stúdióban, Horváth Ádám (Szlovák kapcsolat) zenei stílusokról, válogatási elvekről magyarázott, Levi pedig továbbra is a gyakorlati stúdiózást oktatta reggel 9:30-tól 16:30-ig. A stúdiózás teljesen elvarázsolja a gyerekeket, szinte képtelenség kiimádkozni őket a stúdióvá átalakított, volt dohányzó helyiségből. Rengeteg fotó készült eddig, nemsokára mutatunk belőlük.

A diákok egyébként hosszas brainstormingon választották ki a rádiójuk nevét, amely végül Csak Rádió lett (Csakra…? Ne felejtsük el, hogy a Dzsaj Bhim közösség által létrehozott Dr. Ámbédkár gimnázium bár világi, de keleti, buddhista elvek alapján működik)

A következő hónapban össze kell raknunk a sajókazai stúdiót, amely egy vastag-, vályogfalú, felújított parasztházban lesz, és onnantól a képzés súlypontja áthelyeződik Sajókazára.

Az itthoni gyakorlóstúdiót Juditnak (Drágám, hol a vacsorám), Levinek, Sztyeppnek (Szikvíz), Pistixnek (ex Honthy és Hanna), Dósa Marcinak (a stúdió rendszergazdája), és Norbinak (Gyűlöletbeszéd…műsor) köszönhetjük.

A már említettek mellett az eddigi elméleti előkészítésben részt vettek: Csík Juci (Szőnyeg alól), Gingerina (Vosztok), Győri Csilla (Pergő képek), Judit, Gerló (Idegenszív, Honthy és Hanna), Kronauer Ádám (Pergő képek).

DJ Doppler is szívesen jött volna, ill. még van néhány jelentkezőnk, akikre számítunk a második, még fontosabb etapban.

Feltétlenül meg kell említenünk az Ámbédkár iskola részéről delegált projektkoordinátort, (a sokatok által ismert) Dada Suzyt, aki óriási lelkesedéssel és kivételes empátiával szervezi a diákokat.

papo

egyberakva

Új Tilos Windows Phone alkalmazás

Elkészült a 2.0-ás verziója Gergely János nagyszerű Tilos Rádiós Windows Phone applikációjának.

Új funkciók, az új oldalhoz igazított gépház és dizájn!

Lehetőséged van az élő adás és az archívumban található műsorok hallgatására az interneten keresztül. A lehetőség a Tiéd, élj vele! Amennyiben hozzá akarsz szólni az adás menetéhez, ne habozz, hívd a műsort. Ha pedig szeretnéd felajánlani a segítségedet, arra is van mód!

Használjátok szeretettel: http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/tilos-rádió/3bb343ce-7fc2-4f97-af2b-ca5ae5e714a9

Köszönjük szépen, János!

Ajándékok az Oltalom gyermekeinek

Köszönjük szépen minden kedves hallgató adományát, aki az Oltalom Karitatív Egyesület karácsonyi gyűjtésében segített!

2013-Karitativ-01

Alább olvashatjátok a Nő a tükörben blog szerkesztőinek levelét:

Az Oltalom Karitatív Egyesület a Tilos Rádió és a Nő a tükörben számára is fontos “azonosulási” pont – az ő tevékenységük számunkra fontos és követendő. Ezért esett a választás arra, hogy az ő gyermekintézményeik számára gyűjtsünk adományokat.

2013-Karitativ-08A Nő a tükörben pszichológia blog mögött tanácsadók, pszichológusok, segítő szakemberek vagyunk, akik számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, az, hogy a saját szerepünkből tegyünk a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséért. Értékrendünkben, elkötelezettségünkben közel áll hozzánk a Tilos Rádió – így merült fel az együttműködés gondolata.

A FB-on megtaláltuk Iklódy Lászlóné kérését, miszerint szeretnék megajándékozni a  térségükben élő ovisokat, iskolásokat, akiknek más esélyük nem nagyon van “igazi” karácsonyi ajándékokra – és szívesen fogadnának adományokat – játékokat, könyveket. Itt a honlapjuk: http://www.galilea.hu/index.html

Felvettük a kapcsolatot – elindítottuk a gyűjtést. A Tilos Rádió volt a bázis – oda érkezhettek éjjel nappal az adományok. A gyűjtés december 21-ig tartott – így esélyes volt, hogy az ajándékok még karácsony előtt eljussanak a gyerekekhez. Nagyon sok adomány érkezett – sokféle motivációjú, státuszú ember mozdult meg. Volt hogy kisgyerekkel érkeztek családok – akik elköszöntek az adományozott játékoktól és jó utat kívántak neki :), volt hogy apuka-anyuka fésülte át a már kamasz gyerek régóta pincében álló régi játékait, könyveit és hozta el – egy későbbi jóváhagyásban bízva :).

2013-Karitativ-05

December 21-én  feljöttek Kisvárdáról a Tilos Rádióba a Iklódy László lelkész és felesége, hogy elvigyék az összegyűlt ajándékokat. Egy autónyi játék, ajándék gyűlt össze.

2013-Karitativ-09Hoztak ajándékot a Nő a tükörben-nek és a Tilos Rádiónak is – házi készítésű lekvárt és angyalkát, amit a gyerekek csináltak. Nagyon megható volt :'(

Bóta Tímea és Fehér Erika

2013-Karitativ-04

2013-Karitativ-10

Kedves IT csapat! – a kuratórium levele

Kedves Hajdú Éva, Károlyi Laci, Barkóczi Dávid, Elek Márton, Farkas Sándor, Gergely János, Rónyai Marci, Lángh Dániel, Kántor Tibor, Kárpáti László, Tóth Szabi!

A Tilos Rádió tagsága nevében fogadjátok nagyrabecsülésünket és köszönetünket a megújult Tilos-honlapon végzett hatalmas munkátokért!

Mindez így, bár elég hivatalosan és kissé patetikusan hangzik, mégis egy mondatban összefoglalja mindazt, amit gondolunk. A kuratórium tagjai között ugyan nincs informatikus, ám korábban többen is megtapasztaltuk, hogy egy ilyen volumenű feladat megtervezése, szervezése és megvalósítása mekkora munka: az ezer szempont, kívánság, ötlet, kifogás, javaslat figyelembevétele, a sokféle szakértelem és habitus összehangolása, egy irányba terelése, a buktatók, rejtett aknák elkerülése, a viták elsimítása mennyi odafigyelést, törődést és elkötelezettséget jelent. S, ha hozzátesszük azt a kiemelkedő fontosságú tényt, hogy mindezt nem egy hierarchikus, fizetésért dolgozó munkahely, hanem fizikailag egymástól távol tevékenykedő, a „hivatalos” munkájukat mindeközben magas szinten ellátó önkéntesek produkálták, akkor csak csodálni lehet az egész folyamatot és az eredményt.

A Tilost, mint rádiót, és mint önfenntartó, progresszív közösséget létezésének első percétől a hozzátok hasonló, nagyszerű emberek vitték a vállukon, bizonyítva a két évtizede civil, társadalmi kísérletnek indult „projekt” életrevalóságát, megkerülhetetlenségét.

Tudjuk, hogy a nagy vállalás első – bár legfontosabb – fejezete zárult le, és tudjuk, hogy további komoly terveitek vannak, ezekhez kívánunk sok erőt és kitartást!

Köszönjük, hogy velünk vagytok!
Jó, hogy köztünk vagytok!

A Tilos Kulturális Alapítvány Kuratóriuma
2013. december 28.