Maraton 9. nap – beszámoló – 06.15.

MARATON ZÁRÓPARTY

2013-maraton-utolso1

**************
Hallgatók – Műsorkészítők
kispályás labdarúgó mérkőzés3

Hallgatók FC Műsorkészítők TC
el ptee
Ápoló
Krézyjenő
barnacukor
Mike
Sariboxer
Ápoló sógora
Hanglemezbarát (Sell-Action, avagy: baráti hangok lemezekről...)
La Fuente (Hi-Fi Budapest)
Szalay Zsolt (Hi-Fi Budapest)
Lee’n’Gum (Kristálykert)
Kemény Vagyim (Vostock)
Tóth Szabi (3. utas, Alap)

A szurkolói ultrák impertinens viselkedése miatt a mérkőzés kis késéssel, de nagyszerű hangulatban kezdődött. A Műsorkészítők úgy szerveződtek, hogy ne legyen cseréjük, ezzel is egy csekély előnyt biztosítva a Hallgatók FC csapatának. Az első gólt a Hallgatók szerezték a férfi, női és kutya szurkolók nagy örömére.

foci1
betonvédelem a Műsorkészítők TC kapuja előtt

Hamarosan megtörtént az egyenlítés, de az első félidő vége előtt már 4:1-re vezettek a hallgatók. A rövid szünetben a műsorkészítők felhívták Pep Guardiola-t, aki jól ismerve a hallgatók taktikáját nagyszerű tanácsokkal látta el a csapatot. Meg is lett az eredmény. A második félidő két emlékezetes Műsorkészítő góllal indult, sőt a Műsorkészítők egy büntetőt is tudatosan elhibáztak, de a Hallgatók így sem kerülhették el az egyenlítő gólt (egyes források szerint a Műsorkészítők egyenlítő gólját Ápoló szerezte, de a hivatalos verzió a következő: “Ápoló épp menteni próbált, amikor a mindig jól helyezkedő Lee’n’gum egy zseniális farmozdulattal a hálóba helyezte a labdát“) 4:4!

foci3
Újabb műsorkészítő gól. Hallgatók a padlón!

A függetlenségét hangoztató – hallgatókból álló – bírói kar szerint még a félidő lefújása előtt született egy Hallgatói gól 5:4! Ez lett a meccs hivatalos végeredménye. Ez után Ápoló javaslatára a felek további 5, más források szerint további 10 percet játszottak, de ekkor már megmutatkozott az a csekély különbség, ami abból adódott, hogy a Hallgatók FC 5 percenként cserélni tudott és még a pályabérlet lezárása előtt 2 gyors kontragólt szerezhettek – a mérkőzés barátságos hosszabbításában.

foci2

tomboló szurkolói ultrák

Ekkor elszabadultak az indulatok és a szurkolói ultrák egymásra ugrálását csak a rendőrattak állította meg. A pályán lévők szelíden és szeretettel szemlélték, ahogy a szurkolói tömegek eltűnnek a lassan oszló könnygázfelhő sűrűjében.

Nagy móka volt! Bánhatja, aki kihagyta!

**************

Volt ebben napban némi mosolygósan fáradt megelégedés, epilógusa egy tényleg maratoni rendezvénysorozatnak, s Szabi napi eredményösszesítője nyomán éreztük, hogy ezt már elrontani is nehéz lenne, de persze, ilyen veszély amúgy sem volt.

A (rendezői) bal oldali tűzrakó hely körül Árpi (Helyettes Reggeli) morózus profizmussal vette át az irányítást, és semmit a véletlenre nem bízva, hazulról hozott berendezésekkel állt neki a menühöz. Pár méterrel odébb, pedig Bodi (Bádogdob, Haladó) irányította a serénykedőket. Nem törtük meg a sokéves hagyományt, s a Tilos Maratont a Korai Öröm búcsúztatta, legalábbis velük kezdődött a záró-koncertek sora. Kilián Zoliék nagyjából azóta játsszák nehezen kategorizálható, különleges hangszerelésű zenéiket, amióta a Tilos Rádió létezik, s azóta állandó részesei, fellépői, műsorkészítői a rádiónak; ez alkalommal szűkített, „ambient” felállással varázsolták el a kertet. Az őket követő Uzgin Üver a másik olyan zenekar, akikkel szinte szimbiózisban él a Tilos, nélkülük nehéz lenne a Tilos Maratont, akárcsak elképzelni is. Határozott, erőteljes, szuggesztíven repetitív ritmikai alapokra épülő világzene, törzsi táncok önkívületét idéző monotónia, virtuózan felsikító hangszerszólók, Gyula fafúvósai, Marcsi impulzív hegedűje, Homoki Peti sztratója nagyon egymásra találtak, Farkas Marcsi szenvedélyes hangja nyomán már egyenesen a hideg futkároz a hallgató gerincén. Egyszerűen tökéletes. Nehéz róluk nem többet írni, de hát nem lehetünk hálátlanok a kisteremben látszólag eldugva fellépőkkel szemben, pláne, hogy bizony nagyot szólt a folyosó vége.

96

A sort a Dep’art kezdte, ahol csekélység, az az Olivér énekel, aki a Tom Waits-kategória talán legjobb hangja all around… A Grabancra igen sokan voltak kiváncsiak, és a dorombbal felálló rockzenekar nagyot alakított. Az est meglepetését Gustav Tiger és a Ricsárdgír okozták, s ha eddig még nem hallottatok róluk, akkor most érdemes megjegyezni a nevüket! Az utóbbi, praktice telt házas műsort nyomott, boldog lehetett, aki egyáltalán az ajtó közeléig eljutott. A szokásos, és két főnyereménybringát is kisorsoló Tombola megint nagyszerű élmény volt, Dávidfecó akármeddig, akárhányszor  elcerebrálná a dolgot,… megunhatatlan. Bár mondjuk Ő tombola nélkül is zseniális.

98

A késői órákban beindultak a Tilos Dj-k, Suhaid, Jhonny Drama, Haze, Azaki, Sanyi… elvégre Tilos Partyt ígértünk. Szokás mondani egy-egy jól sikerült buli után, hogy még a csapot is kiitták, nos a Tilos támogatói is szinte mindent elvittek az adománypultból, sokkal többet, mint amennyiről csak álmodoztunk is a Maratont megelőzően (Áldassék a nevük!).

991

Hihetetlen, hogy vége, hihetetlen, hogy az utolsó négy napon még csak említést sem tettünk az időjárásról, úgyhogy, mielőtt az égiek vérig sértődnek, adjunk hálát nekik, hogy lehetővé tették…, bár remélem, pont azért, mert odaföntről maguk is nagyon élvezték az egészet.

Az önkéntesekről még nem írtam egy sort sem, már nem is teszem, viszont holnap még kaptok egy beszámolót, az róluk fog szólni, csak róluk: végül, de tényleg nem utolsó sorban…

– papó –

Köszönjük szépen az adományaitokat,
amiből ezen a napon 759.500 Ft jött össze.

99

Köszönjük szépen az önkéntesek: Vízler Eszter, Kozári Zsuzsa, Nagy Anita, Fülöp Viktória Indi, Tusor Márton, Dósa Marci és Szájmon munkáját!

_______________________________
_____________________
_________
NAPI KRÓNIKA

KERTI SZÍNPAD:
20:00 – Korai Öröm Spontán Ambient
21:00 – Uzgin Üver
22:00 – TOMBOLA!

http://rockbook.hu/sites/default/files/korai%20%C3%B6r%C3%B6m%20rockbook%201.jpg

93

Korai Öröm

http://www.humorszerviz.hu/files/produkcio/uz/uzgin_uver-12588-full.jpg

91

Uzgin Üver

KONCERTTEREM:
22:00 – TILOS All Stars DJ: Senz, Vida G, Vida L, Ren, Keyser, Shuriken

KISTEREM:
22:00 – Dep’art
23:00 – Ricsárdgír
00:00 – Grabanc

http://static.est.hu/kepek/222/galeria/222523_galeria_pe_03_friss_videoklip_depart_epekedes_foto5.jpg

Dep’art

http://www.mtviggy.com/wp-content/uploads/2013/02/ricsardgir.jpg

Ricsárdgír

http://m.cdn.blog.hu/ld/ldkritika/image/2013ajanlo-grabanc.jpg

Grabanc

KERTI DJ:
16:00 – Zovek, Sztyepp
22:00 – Suhaid, Jhonny Drama, Haze

94
Zotyka

95

Haze és Keyser

ÉLŐ RÁDIÓADÁS A KERTBŐL:
16.00-19.00 Morális Vállalkozók + 7térítő
19.00-22.00 Élő koncertek a Dürer-kertből
22.00-22.30 tombola

BOGRÁCS:
15:30 – 20:30 : Helyettes reggeli, Haladó
MENÜ: Mititei grillen, újhagymával, mustárral – vegáknak polenta grillen zakuszkával, Káposztás csík

kaja1

kaja2

_______________________________
_____________________
_________

92
a nap főnyereménye

97

a főnyeremény nyertese

992

Ápoló és az általa felajánlott kerékpár az új gazdájával

___________________________________________________________________
 
Egész héten Tilos adománypult, Fullkolor fényfestés, Antikvárium, Bringaszervíz!

___________________________________________________________________
Köszönjük a fellépőknek, hogy önzetlenül segítik
a Tilos Rádió törekvéseit és működését!
___________________________________________________________________
csatlakozz a facebook eseményhez:
https://www.facebook.com/events/383575325084830/___________________________________________________________________

Maraton 8. nap – beszámoló – 06.14.

ROMA NAP

2013-maraton-roma1

A rettentő dinamikus, Forgószél Csík Juci szervezte naptól tartottunk kicsit, mert Jucitól infókat, részeredményeket megtudni majdnem lehetetlen, de aztán megnyugodhattunk, mert eszméletlen délutánt gründolt nekünk, amelyet hol a bogrács mellől, fakanállal a kezében, hol a színpadról mikrofonnal el is kormányzott becsülettel. Ez utóbbi eszközre, egyebek iránt nem lett volna szüksége, mert aki már hallotta őt, amint kiereszti a hangját…. Rodrigóék Független színháza bátor és meglepő vállalkozás volt a fergeteges iramot diktáló zenekarok pauzájában, miközben a háttérben szerényen készülődött a maratonok nagy kaja-slágere: Vidatóni harcsapaprikása. Volt persze Szőnyeg alól különkiadás, Kovács Ádám hangpostája is, majd a sikeres tombolahúzást követően megtelt a nagyterem meghallgatni a Parno Graszt koncertjét, akik addig játszottak, amíg már csak egy hangszeren nem szakadtak el a húrok.

Nagyjából ezzel ért véget a Roma nap fősodrása rendes, átlagos, (avagy szürke) maraton-látogató számára. Nem úgy néhány véletlen kivételezettnek, mint pl. e sorok írója, akiknek volt alkalmuk bejutni a Parno Graszt keskeny, hosszú öltözőjébe (backstage). Ott ugyanis folytatódott a koncert, és aki már látott önfeledten, maguknak éneklő, vokálozó, doboló, gitározó zenészeket, …no ilyet, még akkor sem hiszem, hogy láthatott. Ja igen, Parnoék 256 km-ről jöttek el, hogy ingyen játszanak nekünk…

– papó –

Köszönjük szépen az adományaitokat,
amiből ezen a napon 738.500 Ft jött össze.

Köszönjük szépen az önkéntesek: Vízler Eszter, Kozári Zsuzsa, Nagy Anita, Fülöp Viktória Indi és Szájmon munkáját!

_______________________________
_____________________
_________
NAPI KRÓNIKA

KERTI SZÍNPAD:
16:00 – Táncház – Balogh Zsolt és Családja
18:00 – Técsői Banda
19:30 – Független Színház: Tollfosztás
20:00 – Romungro Gipsy Band
21:00 – Dromara
22:00 – TOMBOLA!

http://www.folkinfo.hu/tecsoibanda/banda68.jpg

Técsői Banda

.

KONCERTTEREM:
22:00 – Parno Graszt
23:00 – Budabeats vs. Mana Mana: Suefo, Von Yodi, Gandharva

http://www.vidorfest.hu/vilagzene/fotok/20080414112458-parno_graszt_group_photo.jpg

Parno Graszt

KERTI DJ:
22:00 – Most Wanted: Ramses Hoppa (NL) + Lapidem (F)
00:00 – Popdavec

ÉLŐ RÁDIÓADÁS A KERTBŐL:
16.00-18.00 Szőnyeg Alól
18.00-19.00 Kovács Ádám Hangpostája
19.00-22.00 Színházi közvetítés + koncertek
22.00-22.30 tombola

BOGRÁCS:
15:30 – 20:30 : Szőnyeg alól, Tordas rádió
MENÜ: Cigány káposzta, Harcsapaprikás

___________________________________________________________________
Egész héten Tilos adománypult, Fullkolor fényfestés, Antikvárium, Bringaszervíz!
___________________________________________________________________
Köszönjük a fellépőknek, hogy önzetlenül segítik
a Tilos Rádió törekvéseit és működését!
___________________________________________________________________
csatlakozz a facebook eseményhez:
https://www.facebook.com/events/383575325084830/
___________________________________________________________________

Maraton 7. nap – beszámoló – 06.13.

BRINGANAP

2013-maraton-bico3

A csütörtöki bringás-napra illik az obligát közhely: nagy várakozás előzte meg.  Szóval ezt inkább kihagyom, bár egyébként, tényleg nagyon vártuk. A banditarádió motorja, Piry főszervezésében zajló eseménysorozat rengeteg embert hozott a Dürerbe. Rengeteg érdekes, innovatív, vagy csak egyszerűen balhés kerékpárt csodálhattunk meg, és a szavazás nyomán Szilvássy Pisti betonvasból épített, eredeti Rolls-Royce lámpás (remélem így kell írni) gépe nyerte a zsűri fődíját. GOLDSPRINT és fotózkodás, mutáns bringa felvonulás, Banditarádió, tombola, Mystery Gangés Busa PistáékZotyka és a bringakonyhások főztjei,, meg a csúcsra járatott adománypult…ilyesmik.

mutáns bringa felvonulás és verseny

a mutáns bringa szépségverseny eredménye:


1. Szilvássy István – Betonvas-Rolls-Royce

bringa-1
2. Figler “falubolondja” Gábor – Velomobil

bringa-2
2. Dybsewszky István – Lengőorrú Lompibike

bringa-33. Braun Flóra – Taunus

A tombola után egy két évtizedes rejtély megoldása! Felfedtük a híres Tilos-logó titkát. Megmutatta magát az ember, akinek gyerekkori arca 22 éve a Tilos Rádió és egy szubkultúra markáns jelképe, immár egy nemzedék számára jelenti a közösségi rádiózást itthon és szerte a világban.

eredeti
Az eredeti kép
Apáti-Tóth Sándor fotóművész alkotása

http://www.apatitoth.hu

Ez úton is megkövetjük Apáti-Tóth Sándor fotóművészt, akinek művét engedély nélkül használtuk és akinek türelme és megértése előtt fejet hajtunk. Ugyanis 2 évtizeddel ezelőtt Eszik Misi egy kósza éjszakai plakátötlete burjánzott tovább és úgy vált a Tilos Rádió logójává, hogy az eredete homályba veszett. Két évtizede kérdezgettük erre-arra, hogy mi lehet a kép eredetije és  csak most találtuk meg a művészt és a kép szereplőjét Apáti-Tóth Áront.

arcApáti-Tóth Áron – az igazi Tilos arc

Kiderült, hogy apukája, Apáti-Tóth Sándor, a képet készítő fotóművész és Áron, ill. az egész családjuk, környezetük tudta, hogy Áron a Tilos arca, csak épp mi, tilosrádiósok éltünk tudatlanságban. Egy következő Szakácstolvaj vendége lesz Áron, talán az eredeti grafikát készítő Eszik Misi is…és ott mindent elmesélünk.

Köszönjük szépen az adományaitokat,
amiből ezen a napon 1.022.000 Ft jött össze.

Köszönjük szépen az önkéntesek: Tóth Ági, Vízler Eszter, Kozári Zsuzsa, Nagy Anita, Fülöp Viktória Indi, Dévényi Piry bácsi, Dósa Marci, Tóth Szabi és Szájmon munkáját!

_______________________________
_____________________
_________
NAPI KRÓNIKA

15:00 – 17: 00 : IDŐFUTAMOK a Tilos rádiótól a Dürer Kertig!

idofutam

MUTÁNS BRINGA FELVONULÁS!
16:00 – Kálvin tér – Gyülekező
16:30 – Erzsébet tér > Oktogon > Andrássy > Hősök tere
17:30 – Hősök tere
18:00 – Dürer Kert
Részletek: https://www.facebook.com/events/289992287804704/

Egész nap “Ülőmasszázs Robival” (On Site masszázs) adományért cserébe: http://www.youtube.com/watch?v=WjFMKQrYx44

masszi

KERTI SZÍNPAD:
17:00 – 19:30 : GOLDSPRINT FUTAMOK
+ Trick Style — Alleycat — Bunny Hop bemutató
+ Én és a Biciklim Fotózás
+ Mutáns Bringa Szépségverseny
19:30 – GS DJ’s: Piry vs. Peta
20:30 – GOLDSPRINT DÖNTŐ
21:00 – Mystery Gang
22:00 – TOMBOLA!

http://player.hu/wp-content/uploads/2012/12/goldsprint15-small.jpg

GOLDSPRINT

mysterygang

Mystery Gang

KONCERTTEREM:
22:00 – TILOS Hip-Hop Hungarian ALL STARSBusa Pista, Bass Heavy, OZON, BOBAKROME, ZOMBLAZE, As-Best vs. Slicz, Riddler, IMMC-Buppa-Voxa, Khanstent és PG

busa

MC

KISTEREM:
19:00 MOZI! Somogyvári Gergő: Riksaláz c. dokumentumfilmje. A Hollandiában élő, főleg magyar riksásokról (ill. új számbeli korlátozásukról) szóló film, most járja a nemzetközi filmfesztiválokat.

KERTI DJ:
22:00 – As-Best, Piry, Peta, Ozon

ÉLŐ RÁDIÓADÁS A KERTBŐL:
16.00-19.00 Bandita Rádió a versenyek és eredményhirdetések közvetítése
19.00-22.00 Élő koncertek a Dürer-kertből
22.00-22.30 tombola

BOGRÁCS:
15:30 – 20:30 : Bringakonyha, Dj Zotyka
MENÜ: Gombás zöldbabragu szerelőlány módra, Csülkös bableves

bogracs1

_______________________________
_____________________
_________

nyertes

Csilla a szuperszerencsés nyertes, aki erre a nyereménykerékpárra
cseréli le a múlt évi nyereménykerékpárát

___________________________________________________________________
Egész héten Tilos adománypult, Fullkolor fényfestés, Antikvárium, Bringaszervíz!
___________________________________________________________________
Köszönjük a fellépőknek, hogy önzetlenül segítik
a Tilos Rádió törekvéseit és működését!
___________________________________________________________________
csatlakozz a facebook eseményhez:
https://www.facebook.com/events/383575325084830/
___________________________________________________________________

Maraton 6. nap – beszámoló – 06.12.

REGGAE NAP

2013-maraton-reggae2

Amikor minden maratonok egyik legcsodásabb másfél órája véget ért, a színpadról jövet Miksa (LB27) azt mondta: „…tudod a reggae a szabadságról, békéről, szeretetről szól, és ma ezt érezhettük onnan fentről. A gyönyörű fények, mosolyok, vidám tolongás a színpad előtt, mögöttük a tüzek, felszálló füst…fantasztikus volt…” De hát ilyen volt az egész nap, mondhatni, az ideális maraton-arcát mutatta a Dürer kert. Ennél többet, már mi sem akarunk kihozni, de még az ennél sokkal kevesebb is csodálatos.

Akadt persze baljós előjel is, pl. amikor délután négy felé kiderült, hogy elmarad a nagyon várt Riddim Colony koncert, egyikük váratlan kórházba kerülése miatt, végül aztán az AFRODZQM (ejtsd: afrodiziákum) és az LB27 Jam Special kitöltötte a három koncert idejét, úgy, hogy a Riddim megérkezett zenészei is beszálltak.

nép

Alig említettem eddig az idei maratonon debütáló Tilos-antikváriumot – talán, mert a kert végében, az Ikarus buszban működik… – amely leginkább Orosz Csilla és Tomanek szervezése, munkája nyomán emeli a kilenc nap reputációját. Meg aztán nem is veszi ki magát rosszul, amint az ember hanyagul megjegyzi: beleolvasgattam Krúdyba … Be kell valljam, a bográcsok környékén kezdem elveszteni a fonalat. Gasztronómiai analfabéta lévén, megrekedtem a bogrács: gulyás-paprikás krumpli-lecsó háromszögnél, és némi megilletődéssel tudósítok a Boeuf Bourguignon sikeréről, bár kétségtelenül sokan tülekedtek érte.

– papó –

Köszönjük szépen az adományaitokat,
amiből ezen a napon 919.944 Ft jött össze.

pult

Köszönjük szépen az önkéntesek: Kozári Zsuzsa, Schtrausz Ági, Fülöp Viktória Indi, Proics Lilla, Batari Sándor, Magnós Joci, Jakics Tamás, Burger Robi, Nagy Brigi, Marci, Knopp András, Nyitrai Hanna és Szájmon munkáját!

_______________________________
_____________________
_________
NAPI KRÓNIKA

KERTI SZÍNPAD:
19:30 – AFRODZQM
21:00 – LB27 Jam Special
22:00 – TOMBOLA!

http://www.earwig.hu/wp-content/uploads/afrodzaqm2011web.jpg

AFRODZQM

LB27 Jam Special

KERTI DJ:
16:00 – Iration, Analog, Gumilap
22:00 – PASO Sound System (Lipi + Áfonya)
Jahfar, Lee n’Gum, Krama + Mc Kemon, Skunk

bali

ÉLŐ RÁDIÓADÁS A KERTBŐL:
16.00-19.30 Nemzeti Felkelés + 3. utas + Igor
19.30-22.00 Élő koncertek a Dürer-kertből
22.00-22.30 tombola

BOGRÁCS:
15:30 – 20:30 : Idegen szív, Honthy és Hanna 
MENÜ: Boeuf Bourguignon, Rozmaringos anyó (agneau) a la violette

birka

beef

_______________________________
_____________________
_________

nyertes

A tombola főnyeremény új gazdájával

___________________________________________________________________

Egész héten Tilos adománypult, Fullkolor fényfestés, Antikvárium, Bringaszervíz!

___________________________________________________________________
Köszönjük a fellépőknek, hogy önzetlenül segítik
a Tilos Rádió törekvéseit és működését!
___________________________________________________________________
csatlakozz a facebook eseményhez:
https://www.facebook.com/events/383575325084830/___________________________________________________________________