“Adunk Kapunk” – Gyűjtő akció és Nap a Hajléktalanokért!

A Spirit Alapítvány bemutatja:

“Adunk Kapunk” – Gyűjtő akció és Nap a Hajléktalanokért!
rendezvénysorozat a hajléktalanokért!

Amely létrejön a Spirit Alapítvány, a Cökxpôn Ambient Kft. (Café  Theater), a Vagyunk Otthontalan Művészek Önsegítő Egyesülete és a Menhely Alapítvány összefogásával illetve a Hajléktalanokért Közalapítvány, a Fedél Nélkül, Govinda Swami és a Tilos Rádió közreműködésével.

2010. Május 22. szombat és 2010. Október 16. szombat
(2010. Október 17. Hajléktalanok Világnapja)

Négy szervezet közös szervezésében és három szervezet közreműködésével a 2008. évihez hasonlóan idén is megrendezésre kerül az „Adunk – Kapunk” rendezvénysorozat a hajléktalanokért. A már egyszer megvalósított program ötlete került továbbfejlesztésre, hiszen ezúttal nem csak az éterben próbáljuk bemutatni, hogy a hajléktalan (otthontalan) emberek is tudnak maradandó értéket teremteni. Még több szervezet bevonásával, ételosztással, adománygyűjtő akciókkal és karitatív záró rendezvénnyel bővült a programsorozattá felnövesztett nap.

A Vagyunk Egyesület tagjainak alkotásaiból nyílik kiállítás a Cökxpôn Café-ban, ahol azok egy hónapig láthatóak és meg is vásárolhatók, támogatva ezzel a hajléktalan művészeket.

Természetesen nem csak a meleg kényelemből szeretnénk rámutatni az utcán élők körülményeire, hanem a Boráros tér aluljárójában is „szükség-csillapító” programokat valósítunk meg. Lakatos Gyula, (Govinda Swami) a Civil Rádió, A Kanál forradalma vegetáriánus rádió műsorszerkesztő- műsorvezetője, közreműködésével, 200 tál vegetáriánus étel kerül kiosztásra, amelyet a rászorulók egy pohár teával öblíthetnek le.

A Tilos Rádió és a Cökxpôn Café által egy hónapon át gyűjtött takarókat, hálózsákokat, törülközőket, tisztálkodó szereket, ruhaadományokat, ugyanitt osztjuk ki az otthontalanoknak. Emellett mindkét helyszínen a járókelők és a kedves érdeklődők hajléktalan költők és írók verseivel, novelláival ismerkedhetnek meg a saját, és a Menhely Alapítvány szociális munkásainak tolmácsolásában. A Tilos Rádió megszületése óta támogatja a hajléktalan sorsba kerülteket, gondoljunk csak a Tilos mellényekre, amiket Fedél nélkül terjesztők kaptak a 90-es évek végén, vagy a már hagyományosnak tekinthető tematikus napokra a rádióban.

Ezúttal a rádióban a Cökxpôn Műsorban, tematikus műsor keretében beszélgetést szervezünk hajléktalan szervezetek meghívásával. Kétszer egy hónapon át hirdeti a rádió az eseményt és az adománygyűjtő akciót. A karitatív záró eseményeken pedig Tilos DJk közreműködnek.

A Boráros téren és utána a Cökxpôn Café-ban kiállításmegnyitó, felolvasás és vásár várja az odalátogatókat, utána pedig neves zenekarok és Tilos Dj-k zárják a napot, az este bevétele pedig a Menhely Alapítvány által a hajléktalanoké lesz. A rendezvény előtt és alatt várjuk az adományokat (takaró, hálózsák, törülköző, ruha és pénz formájában), a Tilos Rádióban (1088 Bp., Mária u. 54.), a Cökxpôn Caféban (1095. Bp. Soroksári út 8-10.), a program lejárta után pedig a Menhely Alapítvány Kürt utcai (Bp., 7.ker, Kürt u. 4.), és a Práter utcai (Bp., 8.ker, Práter u. 29/b) nappali melegedőjében.

Programok

Tematikus műsor a Tilos Rádióban, Cökxpon Műsorban Fm 90.3

Május 19. és Október 13. 15-16h.
Vendégek:
Cökxpon, Vagyunk, Menhely, Fedél Nélkül, Riddim Colony, dj Sound Sistaz, Iration

A gyűjtőakció karitatív nappal zárul.

Akció: 2010. Május 22 és Október 16.

16:00 – 17:00 Boráros tér aluljáró és szabad tér

16h – Tea, ételosztás (Govinda Swami)

20:00 – 04:00 Cökxpôn Café Theater
kávézó: 17h – Hajléktalan költők verseinek felolvasása (Vagyunk Otthontalan Művészek Önsegítő Egyesülete)
18h – Hajléktalan alkotók kiállítása (Fedél Nélkül)

koncert terem: 21h – Riddim Colony DubWise koncert
22.30h – Sound Sistaz sound system show
chill terem: dj I.Ration

Támogasd a hajléktalan embereket jelenléteddel!

A gyűjtőakción (április 22-május 22, szeptember 16-október 16) és a záró eseményeken összegyűjtött pénzbeli és tárgybeli felajánlásokat a Menhely Alapítvány kapja!

Ajánlott összeg: 500 Ft., ill. takarót, törülközőt, konzervet is szívesen fogadunk!

http://www.menhely.hu
http://
www.tilos.hu
http://www.cokxponambient.hu

http://
www.veg.hu/govinda ,
http://www.hajlektalanokert.hu/

http://www.riddimcolony.hu
http://www.irie-i.hu

Támogatók: ESZA, Európai Únió, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A program a 2010 – A Szegénység és Társadalmi Kirekesztés Elleni Küzdelem Európai Év keretében valósul meg!
Partnerek: Tilos Rádió, Antropos, SZUB Magazin, Partynews.hu, Goa.hu, Don’t Panic, Bp.koncert.hu, Artisjus, EJI
Az e közleményben szereplő adatok nem szükségképpen tükrözik az Európai Bizottság és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium álláspontját vagy véleményét.

Mi a zene 2010 pályázat – Szavazzatok!

Idén végre újra megrendezésre kerül az Ultrahang Fesztivál.

A Mi a zene 2010 pályázatra 42 anyag érkezett, a Tilos Rádió DJ-i és zenészei is képviseltették magukat.
A művekről ti is szavazhattok: ha tetszik + , ha nem tetszik – A közönségszavazás eredményét a fesztivált követően hozzuk nyilvánosságra.

Szavazzatok a legjobb zenékre:

ULTRAHANG FESZTIVÁL

Alapítványunk 10-ik évét október 6-10 között egy újabb fesztivállal ünnepelhetitek velünk.
Amit mi hozunk: 40+ fellépő 20 országból, zene délutántól hajnalig.
Lesz szigor, lesz komolyság, lesz bohóság, lesz extázis, lesz gitár és dob, lesz DJ az agynak és lesz DJ a testnek.


A helyszín újra a Merlin, ahol törekszünk tökéleteshez közeli körülményeket teremteni ahhoz, hogy a délután fél ötkor a kisteremben kezdődő, este nyolctól a nagyteremben éjfélig tartó koncertekkel, majd aztán partival folytatódó zenei maratont minél többen végig tudjátok hallgatni. Van, aki már ezt megcsinálta, itt olvashattok erről egy beszámolót:
prae.hu

Az Ultrahang Fesztivált az Ultrahang Alapítvány szervezi. A kizárólag önkéntesekkel működő alapítványunk 2000-es létrejötte óta azon dolgozik, hogy közelebb kerüljünk azokhoz a zenei centrumokhoz, amelyek a mai zenét meghatározzák.

2001 óta szervezünk hiánypótló, műfajok felett álló fesztiválokat, kezdetben együttműködtük az azóta megszűnt Xperipheriával, s szurkoltunk másoknak – a Nagyfülnek, a Szünetjelnek-, hogy ők ne hagyják abba.

Korábbi többfellépős estjeink, koncertjeink után 2003 óta négy- illetve ötnapos, nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát a rendezvényünk, s a fesztiválok között jó pár koncertet is szerveztünk. Eddig több mint 30 ország majd’ 250 előadóját/zenekarát hoztuk el Magyarországra.

Itt gyűjtöttük össze az eddigi rendezvényeinket.

Eddigi legemlékezetesebb koncertjeink: Antony, Bohren and the Club of Gore, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, Vladislav Delay, Venetian Snares, Pan Sonic, Akron/Family, Angels of Light, A Silver Mount Zion Memorial Orchestra and Tra-la-la Band, Phill Niblock, Z’ev, Tujiko Noriko, DJ/Rupture, Stephan Mathieu, Dälek, Pan•American, Khan, Kevin Blechdom, Institut Für Feinmotorik, Radian, FM3, Kemialliset Ystävät, Marcus Schmickler, Patrick Pulsinger, Xiu Xiu, Pándi/Keszei/Halmos/Prell.

II. Országos ROHAM Lemezbörze, dedikál KOVÁCS KATI és a QUALITONS – 09.19.

Szeptember 19-én, vasárnap 15 órai kezdettel ismét DJ lemezbörzét tartunk rengeteg tilosos lemezlovas részvételével a ROHAM bárban (VIII. ker., Vas utca 16)

az I. Roham Lemezbörze a Quart-on: http://quart.hu/cikk.php?id=5417

16 órától pedig a Qualitons együttes dedikálja a másnap a boltokba kerülő új albumát, a Panoramic Tymes-t. Ott lesz továbbá Kovács Kati is, hogy aláírja régi és új lemezeit a zeneszerető közönség nagy örömére.

Itt lehet belehallgatni a Qualitons lemezbe:
http://www.myspace.com/thequalitons/music/playlists/qualitons-1262970

Az esemény a facebook-on:
http://www.facebook.com/event.php?eid=145166118841655&ref=ts

A magyar független kiadók nyílt levele a MAHASZ-hoz

Petícióban fordult néhány magyar független kiadó a DJ razziák ügyében a törvény szerint az ő érdekeik képviseletében eljáró Magyar Hanglemezkiadók Szövetségéhez. A nyílt levél a DJ razziák haladéktalan leállítására és a jelenlegi gyakorlat radikális felülviszgálatára szólítja fel a MAHASZ-t. Ha független kiadóként te is azt érzed, hogy a jelenlegi gyakorlati több kárt okoz a független kiadóknak, mint amennyi hasznot hajt, még nem késő, csatlakozz te is!

A petíciót itt lehet aláírni:

http://www.petitiononline.com/maha5z/petition.html

A petíció teljes szövege:

A magyar független kiadók nyílt levele a MAHASZ-hoz

Mi, e petíciót aláíró magyarországi független kiadók az alábbi nyílt levélben fordulunk a nevünkben eljáró, a hangfelvételeink felhasználását egyes felhasználások körében jogosító Magyar Hanglemezkiadók Szövetségéhez.

A MAHASZ az utóbbi hetekben, hónapokban, egyre intenzívebben ellenőrzi, hogy a CD-re vagy számítógépre másolt zeneműveket nyilvános helyeken játszó dj-k engedélyt szereztek-e e másolatok elkészítésére. Az ellenőrzések a rendőrség bevonásával a partik közben történnek, és a másolt hordozók, illetve számítástechnikai eszközök a gyanú legkisebb jelére, akár a parti megszakításával is lefoglalásra kerülnek.

Az alábbiakban a jogosítással és az ellenőrzéssel és a jogdíjak felosztásával kapcsolatban fogalmazzuk meg az észrevételeinket. Egyúttal arra kérjük a nevünkben eljáró szervezetet, hogy az alábbi problémák megoldásáig az ellenőrzést szüntesse be, és erejét, erőforrásait az engedélyezési, ellenőrzési és elszámolási folyamat hiányosságainak megszüntetésére fordítsa.

A jogosítási folyamattal kapcsolatos észrevételek:

A jogosítási folyamat jelenlegi formájában kevéssé hatékony, nem tükrözi a zenepiacon zajló folyamatokat és több ponton kifejezetten ellentétes a kiadói érdekekkel.

 1. A zene dj-khez való eljuttatása jelenleg másolt CD-ken, interneten, promóciós kiadványokon keresztül zajlik. Gyakran órák sem telnek el egy zenemű befejezése és az esti partin történő lejátszás között. Az engedélyezési és ellenőrzési folyamatnak tükröznie kell ezt a realitást akkor is, ha a dj nem átalánydíj formájában fizet jogdíjat. Ki kell dolgozni az internetes disztribúciós csatornákon keresztül promóciós vagy értékesítési céllal elérhetővé tett felvételek meglévő jogainak egyszerű, könnyű, gyors ellenőrzésének lehetőségét, a jogosítás folyamatának leegyszerűsítését.
 2. Meg kell teremteni a távolról történő jogosítás és ellenőrzés lehetőségét. Súlyosan diszkriminatív, hogy egyes esetekben csak a MAHASZ irodában lehet elvégezni a jogosítást.
 1. A jelenleg zajló jogosítási folyamat több sebből vérzik.
  1. Vásárolt zene esetében aggályos
   1. i.      a számlák valódiságának vizsgálata,
   2. ii.      a másolaton található zenék azonosítása
  2. Saját szerzemények esetében problémás a jogosultság hitelt érdemlő megállapítása.
  3. Problémás a sajátos zenei műfajok: a mashupok, bootlegek, a meg soha nem jelenő, csak DJk számára gyártott egymás között terjedő djtool-ok jogosítása.
 1. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a MAHASZ illegális forrásból származó másolatokat is jogosít. Ez a megoldás kifejezetten káros a kiadókra, mert ellenérdekeltté teszi a dj-ket a hanghordozó megvásárlásában. Miért vásárolna valaki fizikai hanghordozón zenét, és aztán miért jogosítaná külön procedúra keretében a kényelmi célból laptopra készített másolatát, ha az átalánydíjas jogosítással az internetről illegálisan letöltött felvételeket is legálisan játszhatja?

A jelenleg zajló jogosítási folyamat a fenti hiányosságok miatt hiányos, nem hatékony, diszkriminatív, valamint közvetlenül is kárt okoz egyes kiadóknak. Mindezek miatt azt gondoljuk, hogy a jogosítás ebben a formájában a kiadói érdekekkel ellentétes, és megnyugtató megoldásukig e jogosultsággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől el kell állni.

Az ellenőrzés folyamatával kapcsolatos észrevételek

Nem csak a jogosítás, de az ellenőrzés folyamatai sem szolgálják az érdekeinket. A DJ a független lemezkiadók egyik legfontosabb szövetségese, megkerülhetetlen szereplő az új számok közönséghez való eljuttatásában, tesztelésében. Elfogadhatatlan, hogy egy nevünkben eljáró szervezet komoly közvetlen és közvetett károkat okoz egy velünk partneri viszonyban álló szereplőnek, miközben a jogosítás számos kérdése nem megoldott, és az ellenőrzés is számos kérdést vet fel.

1. Nem lehet addig ellenőrizni, amíg a jogosítás nincs rendben. Ez az ellenőrzés során szükségszerűen tévedésekhez vezet a tévedések pedig végső soron nekünk okoznak kárt.

2. Nem tartjuk elfogadhatónak az ellenőrzés jelenlegi módját. Kizártnak tartjuk, hogy fellépés közben hatékonyan és tévedésmentesen lehetne igazoltatni egy dj-vel, hogy minden a pult környékén megtalálható másolat az övé, hogy azok jogosan készültek, és azokat le is játszotta. Különösen igaz ez a másolást engedélyező licencfeltételekkel interneten keresztül vásárolt zenékre, illetve a kiadók által kiküldött promóciós példányokra. Az ellenőrzésnek ez a módja tehát nem elfogadható számunkra.

3. Nem tartjuk indokoltnak, sem a kiadók érdekeit szolgálónak azt a gyakorlatot, hogy bármilyen, a fenti kihívásokkal küzdő ellenőrzési folyamat során tapasztalt probléma esetén a parti félbeszakad, a dj eszközeit lefoglalják. A vásárlóinknak – ide értve a rajongókat és a dj-ket egyaránt – mérhetetlen károkat és kellemetlenségeket okoz ez az ellenőrzési gyakorlat.

3. Ugyan elképzelhető, hogy valaki nem jogosított másolatról dj-zik, az ezzel nekünk okozott kár mértéke nem egyértelmű. Sokunk épp azért küld ki akár 2-300 példányban is promó példányokat, mert a promóció kifizetődővé teszi e példányok előállítását, terjesztését. Ezzel szemben eddig semmilyen hitelt érdemlő számítást nem láttunk a nevünkben, de érdekünk ellen eljáró MAHASZ-tól arra, hogy a jogosítatlan másolatok játszásával bennünket kár érne. De még ha ez is lenne a helyzet, ez a – vélelmezett – kár nincs arányban az ellenőrzés során okozott kárral.

Felszólítjuk a MAHASZ-t, hogy hagyjon fel a jelenlegi ellenőrzési gyakorlattal , mert az a független zenei piac minden szereplőjének: kiadónak, dj-nek, buliszervezőnek, a szórakozóhelyek tulajdonosának, rajongónak kárt okoz.

Kérdések a jogdíjak felosztásával  kapcsolatban

Míg a független kiadók a legnagyobb kárvallottjai a nevükben is zajló MAHASZ akcióknak, nekünk jut a legkevesebb a jogdíjak felosztása során. Tisztában vagyunk azzal, hogy az egy-egy független kiadnak jutó alacsony vagy éppen nulla jogdíjhányad egyaránt betudható e zenék réteg-jellegének, és a dj-k track-bejelentési lazaságának. Ez azonban semmit nem változtat azon a tényen, hogy számunkra a jelenlegi gyakorlat minimális anyagi haszonnal jár, miközben számtalan ponton kifejezetten kárt okoz. A felosztási rendszer reformja szükséges feltétele a jogérvényesítési gyakorlat folytatásának.

A kiadókhoz visszajutó pénz sorsa nincs megnyugtató és transzparens módon szabályozva. Kívánatosnak tartjuk, hogy minden jogosult naprakész információval rendelkezhessen a műveit érintő jogosítási eseményekről. Ha a dj-knek rendelkezésre áll egy könnyen és egyszerűen használható online felület a jogosításra, azzal a kiadók is naprakész információhoz juthatnak a számaik felhasználásáról.

Megjegyzések e jogosultság érvényesítésével kapcsolatban

A digitális korban minden másolat. Az internet előtt a másolatot csak komoly erőforrásokkal rendelkező kiadóvállalatok készíthettek, és velük szemben indokolt volt védeni a nem magáncélú másolatkészítés jogát. Ez a kor az internettel és a digitális eszközökkel egyszer és mindenkorra véget ért. Egy interneten eladott szám esetében a MAHASZ által felvetett kérdés fel sem merül: a másolatkészítés a szabály, és nem a kivétel. Ebben a helyzetben különösen anakronisztikus egy nem ipari, nem nagy tételben másolatot készítő, a mi érdekünkben dolgozó piaci szereplővel, a dj-vel szemben érvényesíteni egy olyan jogosultságot, amit alapvetőn nem az ő tevékenységére, nem a digitális világra találtak ki. Ebből az elvi kiindulópontból megfontolandónak tartjuk e jogosultság érvényesítésének teljes megszüntetését – még akkor is, ha egyébként komoly erőforrásokat arra áldozva megoldható lenne egy a jogosultak érdekeit valóban szolgáló jogosítási és ellenőrzési eljárás kialakítása.

Mi, magyar független kiadók, jogosultak a fentiek értelmében nyomatékosan megkérjük a nevünkben eljáró, névleg a jogainkat védő, de ténylegesen nekünk kárt okozó MAHASZ-t arra, hogy haladéktalanul hagyjon fel a jelenleg folytatott intézkedéssorozattal. Mi, e nyilatkozat aláírói kinyilvánítjuk továbbá abbéli szándékunkat, hogy részt vegyünk egy, minden szereplő érdekeit szolgáló kompromisszum kidolgozásában.

Budapest, 2010 augusztus 30.

Tilos Rádió – Tilos Kulturális Alapítvány
Vajna Balázs – Bly Records
Kevin @ Fine Cut Bodies – Chi-Recordings
Balogh Gyula – Chameleon Records
Tóth Szabolcs – Alap Records

A petíciót itt lehet aláírni:

http://www.petitiononline.com/maha5z/petition.html