Diszkriminálni Tilos! – tematikus hét 02.22-28.

Február utolsó hetében a Tilos Rádió a kirekesztés ellen fog szólni. A műsorok többsége a hátrányos megkülönböztetés különféle megnyilvánulási formáival foglalkozik. Szegények, nők, biciklisták, melegek és leszbikusok, drogosok – kiemelten pedig a romák és a fogyatékkal élők lehetőségei és nehézségei témáját járják körül sokféle nézőpontból.

A tematikus hét indulónapján, február 22-én 10 órától az Ability Parkban a Tilos Rádió élő bejelentkezésekkel várja mindazokat, akik nyitottak rá, hogy játékos formában megismerkedjenek a fogyatékos személyek mindennapi helyzeteivel. Itt a látás-, hallás- és mozgássérült, autista és értelmi fogyatékos animátorok által bemutatott játékok segítségével valamennyi korosztály megtanulhatja, hogyan segítheti a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedését. Egyúttal pedig örömteli élményt nyújt mindenkinek, aki játszani szeretne, vagy próbára szeretné tenni képességeit.

Játékok:

  • Sötét ügyek
  • Kerekesszékes labirintus
  • Csodaváros boltja
  • Csodaváros postája
  • Jel-tér – jelnyelvi játékok
  • Játéktár – érzékszervi játékok
  • Ajtók terme
  • Csak egy maradhat
  • Rendszerető rendszerező
  • Kérdezz bátran!

Február 26-án, pénteken délelőtt 11 órától a Tilos Rádió Hegymegről, a Dr. Ámbédkar Gimnáziumból jelentkezik másfél órás élő adással, ahol diákokkal, tanárokkal és az iskola vezetőivel beszélgetnek tapasztalataikról, terveikről.
Ugyanezen a napon a Gödör Klubban 14 órától az Ability Park kihelyezett játszótérrel jelenik meg, saját helyszínükhöz hasonló élményt nyújtva. Este kilenctől a Balkan Beats sorozat részeként a Romano Drom, a RotFront – Emmigrantski Raggamuffin Kollektiv és DJ Robert Soko tesz az esélyegyenlőségért, hogy jusson a jó zenéből mindenkinek.

A hét záróeseménye 27-én, szombaton 18 órakor az Instantban egy különleges, kísérleti előadással indul. A „Tollfosztás az Instantban” egy, a helyszínre kialakított interaktív színházi próba hat fiatal és egy rendező részvételével. A fiatalok „romaügyi problémákat” tárnak elénk. A problémafelvetés és a feldolgozás módja adott, minden más a közönségen múlik.


Balogh Rodrigó ENSZ-díjas színházrendező és Junior Prima díjas oktató „Tollfosztás” című színházi produkciójában rendhagyó módon hátrányos helyzetű roma fiatalok részvételével állít színpadra professzionális színdarabot a roma integráció valóságának történeteiből.

A rendező Balogh Rodrigó 2009-ben emberjogi szervezetek által feldolgozott diszkriminációs ügyekből, roma és nem roma gyerekek meggyilkolásából, valamint a roma integráció különböző területeinek közelmúltbeli visszásságait bemutató személyes történetekből Tollfosztás címmel színdarabot írt. A színdarab öt fiatal egy napját követi végig, akik egy cigánygyerekeknek szervezett táborból szökve, különféle viszontagságokkal találkoznak, illetve egymás történeteivel, mely az oktatás, lakhatás, foglalkoztatás és egészségügy területeire vonatkoznak. A nap végére kiderül, hogy az utazást csak az öt gyerek közül egyedüli túlélő, Babrinka álmodja, aki az ellene elkövetett merénylet éjszakáján, álmában találkozik három cigány és egy nem cigány társával, akik életükkel fizettek voltaképpen a semmiért. A téma komolyságát a feldolgozás humora, a tiszta gyermeki világlátás és elbeszélésmód oldja, ugyanakkor teszi egyszerre még keményebbé. A gyerekek szemén keresztül egy olyan világ bugyrait ismerhetjük meg, amiről kevés és jobbára ferdített információ jut csupán el a társadalom széles csoportjaihoz.

Az előadás 2010. április 2-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Thália Színház Arizona Stúdiójában kerül bemutatásra, ezt követően a kőszínházak mellett köztereken, parkokban is bemutatásra kerül. Ezáltal eljuttatva a kultúrát azokhoz az emberekhez is, akik a kőszínházakba nem jutnak el.

Közreműködők:
Babrinka – Lovas Emília
Szotyi – Oláh Edmund
Rambó – Német Alfréd
Mónika – Németh Mónika
Index – Szkiba József
Dramaturg – Illés Márton
Rendezőasszisztens – Szegedi Tamás
Rendező – Balogh Rodrigó

Tíz órától a Tilos Rádió Dj csapata zárja a sort:

22.00 Lee n’gum
00.00 Von Yodi
02.00 Suefo

A rendezvényekre a Tilos Rádió belépődíjat nem szed, de arra kér mindenkit, hogy hozzon magával egy könyvet – a Dr. Ámbédkar Gimnázium újonnan kialakított könyvtárának anyagát szeretnék gazdagítani vele.

A Balkan Beats sorozat péntek esti koncertjeire a belépő 1000 Ft.

Whitefield Brothers koncert a Tilosban

Itt meghallgathatod The Whitefield Brothers koncertet!

Hanglemezbarát további képei a koncertről!

Február 21-én, vasárnap este a Tilos rádióban  este nyolctól interjút adott a Budapesten már többször is járt Poets of Rhythm zenekarból (át)alakult Whitefield Brothers, no meg ízelítőt a másnapi koncertből.

LINKEK:

http://miafa.org

http://www.myspace.com/s10rec

http://www.myspace.com/thequalitons

http://www.myspace.com/mrmasterssown

http://tuzrakter.hu

http://www.nowagainrecords.com/whitefield-brothers/

http://www.nowagainrecords.com/whitefield-brothers-earthology/

Tilos Slam 2010 versenyfelhívás / Registration for Tilos Slam 2010

TILOS SLAM 2010
DiszkrimiNÁCIÓK

A Tilos Rádió 2009 után másodszor rendez rangos, idén nemzetközi előadók fellépésével gazdagított, Slam Poetry eseményt 2010. március 20-án a Sirályban.

Az egész napos rendezvénysorozat keretein belül hagyományos Slam Verseny is lesz. A versenyen való indulás előzetes jelentkezéshez kötött.

Jelentkezni február 25-én délig lehet a contest@slampoetry.hu e-mail címen.

Az elődöntőt február 27-én tartjuk 19 órától a Kőlevesben (VII Budapest, Kazinczy u. 35) a Slam Poetry Budapest (SPB) csapatának szervezésében.

Az elődöntőből a legjobb 6 produkció jut a március 20-i döntőbe.

Jelentkezési feltételek:
A versenybe maximum 3 perc terjedelmű, tetszőleges nyelven élőben előadott, kizárólag saját szerzeményű produkcióval lehet benevezni.
Az idei esemény témája: diszkrimiNÁCIÓK.
Kérjük, jelentkezéskor add meg a teljes neved, a művészneved (ha van), elérhetőségedet és lehetőség szerint valamilyen referencia linket.
A jelentkezők számától függően az elődöntő többfordulós lehet, úgyhogy hozz legalább kettő szöveget!

Zsűrizés:
Az elődöntő zsűrije három főből áll, a Tilos és az SPB egy-egy főt delegál, a harmadik főt a közönség soraiból választjuk. A zsűritagok a
produkciókat 1-10-ig terjedő pontszámmal értékelik. Holtverseny esetén a közönség dönt.

A döntőbe jutott produkciókat március 20-án egy öt főből álló zsűri pontozza majd. A zsűri négy tagja a Tilos Slam 2010 nemzetközi fellépőiből áll majd, produkciónként egy-egy fő, az ötödik zsűritag pedig a közönségből kerül kiválasztásra.

A verseny győztese a Tilos merchandise tárgyakból álló ajándékcsomag mellett felvételi és megjelenési lehetőséget kap a Tilos Rádió 2010 júniusában megjelenő „Tilos Maraton 2010” című zenei válogatás CD-n.

Várjuk a jelentkezéseket!

Linkek:

http://www.slampoetry.hu
http://www.slampoetry.blog.hu
http://www.blyworx.com
http://www.myspace.com/budapestslam

******

TILOS SLAM 2010
DiscrimiNATIONS

Tilos Radio is organizing its second Slam Poetry event on March 20, 2010 at Sirály, Budapest, this time enriched with international performances. The entire day will consist of various slam programs, among them a traditional slam contest. To take part in the contest, one must register in advance.

Registrations can be sent to contest@slampoetry.hu until noon February 25.

The first round will be held on February 27 from 7 p.m. at Kőleves (VII Budapest, Kazinczy u. 35), organized by the Slam Poetry Budapest (SPB) crew.

The best 6 slammers who qualify for the finals will participate in the contest on March 20 at Sirály.

Rules of registration and participation:
Slammers can perform in any language (mixed languages are also welcome).
Poems must be maximum 3 minutes, and the original work of the performer.
The theme is: discrimiNATIONS.
Please, send us your full name, artist name (if you have one), contact info and some reference links (if you have any).
Depending on the number of applicants, the preliminary round may be of multiple stages, so bring at least two poems.

Jury:
The jury of the first round consists of three persons. Tilos and SPB appoint one member each; the third one will be chosen from the audience.
Members of the jury give scores ranging 1-10. In case of a tie, the audience decides.

In the finals on March 20, the jury will consist of 5 members. Four of them will be chosen from the international slammers performing at Tilos Slam 2010, while the fifth member will be picked from the audience by the event’s host.

The Tilos Slam 2010 Champion will receive a special Tilos gift package with a range of Tilos goodies and a possibility to record a track to be published on “Tilos Marathon 2010” music compilation CD (merchandise-CD for the traditional yearly fund-raising event).

We look forward to your registrations!

Links:

http://www.slampoetry.hu
http://www.slampoetry.blog.hu
http://www.blyworx.com
http://www.myspace.com/budapestslam

február 13. – újra szobortisztítás!!!

Február 13, szombat, 15.00, Bp., IX. Nehru part – Roma Holokauszt emlékmű tisztítás

Valaki vagy valakik megint meggyalázták a Roma Holokauszt emlékművet a budapesti Nehru parton.
Ezért, immáron harmadik alkalommal, jórézésű budapesti polgárok ismét letakarítják.

Felhívunk minden jó érzésű embert, hogy február 13-án, szombaton, 15.00 órakor jöjjön a budapesti Nehru partra a Roma holokauszt emlékműhöz vödörrel, szivaccsal és vízzel, hogy közösen mossuk le a gyalázatot!

Tapasztalataink szerint egyre többen és többen érezték szükségét, hogy maguk is tevékenyen hozzájáruljanak az emlékezés méltóságának helyreállításához. Míg az első alaklommal pár ember, addig másodszorra már több tucatnyian
mosták és fényesítették a gránit tömböt, így a mostani alkalommal joggal számíthatunk közel száz fő részvételére. Ezért akciónkat, a törvényi előírásoknak megfelelően, a rendőrségen bejelentettük.

Kezdeményező Clemens Prinz, a Tilos Rádió német nyelvű műsorának munkatársa, műfordító, valamint a Tilos Rádió sok más munkatársa.

Az esemény szervezésében kizárólag pártoktól független magánszemélyek vesznek részt.
Felkérünk mindenkit, hogy megjelenése esetén tartózkodjon a pártokhoz köthető szimbólumok használatától.
Köszönjük.

Előzmény

2009. november 29-én néhány jóérzésű ember letisztította a Roma Holokauszt emlékművet a Nehru parton, melyet valakik fekáliával szennyeztek be.
http://www.noltv.hu/video/2065.html

2009. decemberben 17-én, miután másodszor is meggyalázták az emlékművét, 30-40 jóérzésű ember ismét letakarította.
http://www.168ora.hu/itthon/allatszarral-mocskoltak-be-a-roma-holokauszt-emlekmuvet-48359.html

Kérjük, hívd meg ismerőseidet, vagy oszd meg az eseményt az üzenőfaladon!
Köszönjük!

Facebook:
http://www.facebook.com/event.php?eid=292384469230

Köszönettel,

A szervezők