Az első roma szövetkezet segítséget kér!

Kedves Barátaim, Ismerőseim, Önkénteseink!

A dél-borsodi Igriciben élő segélyen tengődő romák létre hoztak egy szövetkezetet és támrendszeres, intenzív uborkatermelésbe kezdtek. Alapítványunk kamatmentes hitellel támogatja a kertészet elindítását. Április óta a szövetkezet 25 tagja napi 10 órát dolgozik megállás nélkül. Minden rendben ment eddig. Itt olvashattok róluk:
http://www.szabadfold.hu/cikk?19906

Itt pedig megnézhettek egy videót: http://index.hu/video/2009/07/31/uborkaszuret/

Most viszont 1 hetes csúszásban vannak (kevés az ember, nagy eső volt stb.), ami azt jelenti, hogy minden egyes a tövön pár uborka nagyon megnőtt és ez akadályozza a kisebb uborkák fejlődését (a nagy elszívja a tápanyagot, a vizet a kicsiktől). A konzervgyár viszont naponta várja a szállítmányt és csak a kis méretű uborkát veszi át. Tehát a feladat az, hogy 30-40 ember pár nap alatt (max. 1 hét) megszabadítsa az ültetvényt a nagyra nőtt uborkáktól, és akkor helyre áll a normális fejlődési menet és a szállítás. A szövetkezet nem tudna most ilyen mennyiségű munkát alkalmi munkában elvégeztetni. Ez a nem várt kiadás megborítja a költségvetésüket és elviszi azt a hasznot is, ami a hitel visszafizetése után a szövetkezet tagjainak az első (a beruházások miatt a legnehezebb) évben maradna.

Úgy tudunk most a helyi romáknak segíteni, ha megtaláljuk azokat az embereket, akik pár napot rá tudnak áldozni a szabadidejükből, a nyarukból erre az önkéntes munkára.

A szövetkezet vezetője a polgármesterrel együtt kinyitja és rendelkezésre bocsátja a jelenleg üres szolgálati lakásokat, sátrak felállítására is van lehetőség. Az alapítvány helyi koordinátoránál lesz annyi pénz, hogy az étkezést ott helyben valahogy megoldjátok.

Várjuk a jelentkezőket! A munka sürgős, július 27-től augusztus 16-ig folyamatosan lehet menni. A leutazással kapcsolatban nincs pontos terv, mindig a jelentkezők számától függ, hogyan oldjuk meg. Akinek van autója, jó lenne, ha levinne annyi embert, amennyit tud. A költségekbe önkéntes szerződés megkötése után be tudunk szállni.

Ha bármi kérdés van, és ha vállalkoztok a feladatra, jelentkezzetek!
Szóljatok az ismerőseiteknek is, hívjatok,
üdv.:

Szőke Judit
szoke.judit@polgaralapitvany.hu

Bodorkós Barbara: 06 30 291 7778

Dörögdi Fesztivál a Tilossal! 07.31.-08.09.

Dörögdi Fesztivál
41 helyszínen, 231,7 program!

Hallgasd a Dörögdi Közös Hullámhossz Rádiót! Nézd meg a vételkörzetét!

A fesztivál hivatalos programja innen letölthető!

tilos_taliandorogd

Július 31-től augusztus 9-ig Taliándörögdre költözik a Tilos csapatának egy része, hogy 10 napon át helyben készítsen rádióműsorokat. A sok éven át megismert – Kapolcsi központú – Művészetek Vőlgye helyett idén, az egyes környező települések önállóan rendezik meg saját fesztiváljaikat, így Taliándörögd is.

A fesztiválba a Tilos Rádió meghívására a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete is bekapcsolódott, így a fesztivál idején – Közös Hullámhossz néven – 24 órás rádióműsor készül a szervezet tagrádióinak részvételével, mely a Völgyben a 96.5 MHz-en, illetve az Interneten  non-stop hallható, ezen kívül a résztvevő közösségi rádiók is átvesznek műsorokat. A Rádió Mi hullámhosszán saját élő műsoraink idején kívül hallgathatjátok majd a Közös Hullámhossz adásait, melyben a Tilos Rádió DJ-in és műsorvezetőin kívül a Rádió Mi, a Fúzió, a Periszkóp és a Civil Rádió hangjai is megszólalnak.

A terítéken: DJ-szettek, koncertközvetítések, interjúk, beszélgetések, hangképek élőben a fesztiválról. Tartsatok velünk a Dörögdi Fesztiválon is  a helyszínen, vagy hallgassatok a környéken a 96.5-ön, illetve a neten át a Közös Hullámhossz Rádió segítségével!.

A  település Kapolcstól északnyugatra, 4 km-nyire fekszik, és régebben a közelben működő műholdkövető állomásról volt ismert. Néhány éve már sokkal gyakrabban hallottunk róla a völgynapok helyszíneként, míg most, az idei fesztivál gazdag programokkal, valóságos „mediawave”-nek igérkezik.

Nem egyedül fogunk rádiózni. A hazai közösségi rádiózás történetében, első ízben fordul elő, hogy a Szabad Rádiók Magyarországi szervezetének rádiói közösen készítenek műsorokat, interneten és helyi, ideiglenes frekvencián: 96.5 Mhz-en. A rádió neve stílszerűen: Közös Hullámhossz lesz!

A falu közepén, az evangélikus templom kertjében lesz a főhadiszállásunk, ahol a rádióstúdió előtt kerti színpadon folyamatos zenei programokra számíthattok, és üzemel egy Tilos-kocsma, ahol rádiósok mérik az italt. A kedves kertben – amelyet a helyiek Francia- udvarnak neveznek – fűre, párnákra heveredve lehet élvezni a fesztivál hangulatát, beszélgetni, pihenni.

Ahogy a taliándörögdiek fogalmaznak:

A 10 napos ingyenesen látogatható fesztivál egyik célja, hogy a délelőttök, délutánok olyan játékok, párbeszédek, szakmai előadások helyszínei legyenek, amelyek a családot, az esélyegyenlőséget mint témát zászlajára tűzve az elmélyülést vagy kitárulkozást, személyes hangulatú párbeszédet és az emberi kapcsolatokat, hagyományokat helyezik előtérbe.

Taliándörögd hivatalos oldala: http://www.taliandorogd.hu/

Tóth Pál: new-energy hangzóanyag

A new-energy hangzóanyagról.

Itt meghallgatható!

Wolofgang Kemptner kurátor (“intimacy & distance”) felkérésére készítettem újra. miután a koncert után volt 1-2 negatív megjegyzésem. Neki ugyan tetszett, de ezek szerint revidiálta nézeteit. Az eredeti projektben, ami május 31-én volt az Artusban, a Rádio Zero Liszabonból, a Radio Green Wave Tbilisziből, és a Tilos Rádió Budapestről vett részt.

Vállaltam, ha megkapom az egyedi streameket, újra keverem. Sajnos a grúz stream használhatatlan. Az általam kevert streamet küldték el, amit nem tudom külön választani egyedi hanganyagokra. Ráadásul sokszor megszakad, kicsit túlvezérelt, plusz mp3.

A portugál kicsit jobb, de azért érthetetlen, mintha nem vették volna, mi a feladat, ők külön kevertek. Ezt küldték el. Viszont csak igen ritkán, vagy eléggé háttérbe szorítva hallható a koncert anyag. Vagy nem tudom mit csináltak. Lényeg az ő anyagukból majdnem mindet használtam. Így a vége felé néhány másodpercre belekerült a grúz “niavi navi” szöveg, ami a koncerten végig ment. Én is az ott felhasznált anyagaimat újra keverve használtam, mivel a saját streamet a színházban nem rögzítettük. Wolfganggal megbeszéltem, a grúz anyg így kimarad.

Azaz a new_energy 2 fő vonalból áll.

1. Rádio Zero május 31. anyaga.
Készítették:
– Paolo Raposo: mix, processing, recordings,
– Luis Antero: field recording,
. Carlos Santos: mix, processing, recordings
ebből használtam hanganygokat. Nem folyamatosan.

2. Tilos Rádió, No Wave. Készítette: én (Tóth Pál) az akkorra készült hanganyagok felhasználásával, ami nem feltétlenül egyezik a koncerten játszottakkal, tegnap, azaz 2009. július 19-én készítettem.-én: recordings, self made sound materials, manipulations by computer, mixing.

3. Csak néhány másodpercnyi időre Radio Green Wave:
– text “Niavi Navi” by Mamuka Japharidze