2 koncert hétfő este a Tilosban!

2009.06.30-án, hétfőn 22 órától
2 nagyszerű zenekar “párbajozott” egymással
– élőben a Tilos stúdióban –   a Népzenei műsorban

A műsor itt meghallgatható!

Történelmi eseménynek voltak tanúi szemfüleink a Népzene stúdiójában. Egy soha addig nem hallott fúzió (Técsői Banda – Üsztürü) létrehozta a Kalotaszeg-Mezőség-Küküllő mente-Sóvidék-Máramaros (cigány-magyar-román-ruszin) népzenei tengelyt.

ÜSZTÜRÜ

http://www.xyd65.dial.pipex.com/tanc/uszturu.shtml

TÉCSŐI BANDA

http://www.etnofon.hu/tecsoibanda.htm

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Az alábbiakban infók és linkek következnek szép számmal.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Végtelen örömmel ajánlom AZ UTOLSÓ KOLOMEJKA című filmet – és élőben főszereplőjét, a Técsői Bandát, a híres ruszin zenekart a Kárpátaljáról.

A film a “Buena Vista”-típusú filmek sorát gazdagítja, és – ha lehet – még érzékenyebb, zenileg izgalmasabb, mint az “Életek éneke”.

A filmet december-januárban levetítette e Duna tévé (áprilisban az M1 is), és a Filmszemle Információs programjában is bemutatták.

Mellékelek néhány linket az iwiw-es profiljukból:

http://www.youtube.com/watch?v=ACWmR1r8AG8
http://kikotoonline.hu/zene/az_utolso_kolomejka
http://www.youtube.com/watch?v=ztRrqy9j0rQ
http://www.youtube.com/watch?v=8zNV4BJLpS0
http://www.youtube.com/watch?v=i9AfnM5my8c

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Bár Ukrajnában élnek, a magyar zenei kultúrát reprezentáló HUNGRY FOR HUNGARY cédéválogatáson is szerepelnek. Az Etnofon kiadónál 2, UKRAJNÁBAN 3 lemezük jelent meg.

További infók, képek, zenék találhatók róluk a www.etnofon.hu weboldalon illetve a  YouTube és a Google keresőjében a TÉCSŐI BANDA, TÉCSŐ BAND és AZ UTOLSÓ KOLOMEJKA szavakra kattintva.

A zenekar magyarországi népszerűségét a MEDIAWAVE fesztiválon alapozta meg az új évezred elején.

Nagyszínpadon, klubokban, utcai menetben (jövetben is) avagy boros asztaloknál képesek az emberek kedvét szárnyalásig emelni. Zenéjük fűszer a léleknek – ám áruk borsmentes.  (2009-ben 150 és 300 ezer között mozog sok mindentől függően)

Az izgalmasan régies hangszer-összeállítással játszó banda (gombos harmonika, hegedű, kiscimbalom, dob/cintányér) a kárpátaljai, máramarosi együtt élő népek – a ruszinok, magyarok, románok, szlovákok – ma is élő, fergeteges muzsikáját játssza szuggesztív erővel és finomsággal. Ehhez adódik még az ott élő cigányok, és a valaha ott élt falusi földműves zsidók muzsikája, amit a Muzsikás együttes feldolgozásából ismerhetünk – zenészeink még cigányzenész elődeiktől tanulták.

A kárpátaljai (ez a táj akkoriban a Felvidék szerves része volt) ruszin nép adta a Rákóczi-szabadságharc katonáinak nagy részét – meg is kapták ezért a Fejedelemtől a “Gens Fidelissima” (Leghűségesebb Nemzet) kitüntető címet. Erre emlékeztet zenészeink szép, PIROS LAJBIS viselete és jónéhány dallam.

Lehetőség van a jó topogós-ropogtatós máramarosi ruszin táncok tanulására is – igen nagy sikere volt ennek a Hagyományok Házában és a Táncháztalálkozón.

A BANDA Kapolcson évek óta nagy sikerrel muzsikál a Völgyfesztivál idején. A Sziget fesztiválon a Világzenei Nagyszínpadon és a Roma sátorban többször is adtak koncertet.

Voltak/lesznek még a Kaláka fesztiválon, a Művészetek Palotájában, a Lánchídon, a West Balkánban, Debrecenben, Sárváron, Nyíregyházán, Szombathelyen, Őriszentpéteren, Panyolán.

A zenekar az elmúlt években nagy borrendezvények (Kárpát-medencei Borászok Találkozója, Budavári Borfresztivál, Szent Márton napi Újborfesztivál, Badacsonyi és Almádi  Borfesztiválok, Borfalu ünnepelt résztvevője volt.

Tudom, az idő szorít, ám azt is, hogy őutánuk nem jön már arrólfelől senki hasonló – kár lenne hát a kínálkozó alkalmat elszalasztani.

Keszthelyi Imre

Népzeneista – Tilos Rádió

Köszönet a Maratonért mindenkinek! – Papó levele

(Az alábbi levél a Tilos Rádió levelezőlistáira írt Maraton-beszámolók harmadik, befejező része)

Maraton 1-7. nap.

Rögtön az elejére: ha túl sok köszönömmel kezdődő strófát olvastok a továbbiakban, akkor ezúttal legyetek elnézőek! …és akkor ezt mindjárt meg is köszönöm…:-)

A Tilos Rádió nevében köszönet és hála mindazoknak, akik a koncert-beugrókkal együtt, kb. 4 500 000 forintot hoztak össze a rádiónak!!! (ez a bruttó bevétel, s mivel az össze kiadás még levonódik belőle, a megmaradó valóság  azért szerényebb lesz)

És akkor egy külön fejezet az önkénteseknek!

Ha a végére is hagytam, ebben az esetben nagyon is igaz a közhely: …de nem utolsósorban. Sőt! Megint bebizonyosodott, hogy egy közösség kitermeli magából azokat a klassz embereket, akik önzetlenül tolják a szekeret, akik tudnak és akarnak időt szakítani, valahogy megoldják, hogy ott legyenek, amikor kell.

Nehéz jelzőket találni, pl. Garli elkötelezettségére, aki reggel hétre jár melózni (20 km oda bringával), majd az egyáltalán nem pihentető napja után, ugyanennyi vissza, aztán éjjel 1-kor még pakol, cipel, takarít a Dürerben. Ha fél percig nem beszélgetünk vele, állva alszik egy ládára borulva, majd a végén haza (+ 5 km). és estére újra ott van, és minden nap, …és a köszönés utáni első mondata: mit kell segíteni?

Nehéz jelzőket találni DJ 8T8 (Levi) hozzáállására, akivel normálisan telefonon is nehéz beszelni annyira elfoglalt, mégis ott volt két nap kivételével mindvégig. Fát vág, cipel, pultozik, és közben fotózik, tölti fel a site-ra, és ott van mindenhol, ahol tenni lehet. (két napig lerobbant, beszélni alig tudott…) És késő éjjel aztán fáradtan hazaindult – bringával persze -, meg szerencse, hogy ott lakik közel…Törökbálinton!

És mit mondjunk Amiról, aki négy (4!) gyereket legeltet Budakalászon, mégis minden áldott nap jött, segített, és aki(k)nek köszönhetjük a csodás CD-borítót. hajtogatva, színre fújva, ragasztva…fantasztikus…komolyan.

KáVirág két nap saját meló kivételével – szabit vett ki – ott volt du. 3-tol, szeme volt mindenre, árult, krumplit pucolt, szervezett, pultozott…majd mar hajnalodott, mikor hazatekert.

Majsa Barbi egy este kivételével végigállta a koncertbejáratot, majd az utolsó nap alig fogadott el érte egy Tilos-táskát. Aztán Szikrajuci, aki a napi munka után 7-szer húzott le kemény második műszakot, és Tomanek, Dávidfeco, Gabesz, Szabi és pár rádiós, akik nélkül nagyon szar lett volna. És persze a nagyszerű Alföldi Laci, Varga Andris, Czirák Dani, Tekatana-Atti, Evantia, Gigasdd többször is segített, fotózott is,  (Moldova Gyuri), Németh Anna, Laura, Vali, DJ-Elliot, Roly, Pánczél Laci, Liby, Timi, Bolyhi, Reggy, a Nemzeti felkelés stábja, és azok néhányan, akik most szégyenszemre nincsenek név szerint megemlítve, pedig. Golyós tegnap nemcsak hazafuvarozta a vándorcirkuszt, de felpakolt velünk a második emeletre…szuper volt Mátyás!:)

A kajákért óriási köszönet a szakácsoknak, es külön Szőke Andrisnak, aki délben indult Taliándörögdről emiatt. Óriási hála Klément Ferinek, Manitou műsor-társának az eszméletlenül tökéletes pisztrángnap miatt, és külön azért, hogy az egészet GRÁTISZ kaptuk!!!

Győri Csilla és a MAFSZ két nap kajáját készítette elő, szeleteltek, pucoltak…szép volt! Manitou megint alánk pakolta a zöldség/savanyuság ellátmányt önkéntes felajánlásként, Lajostól kaptuk a slambucot, Szilvi felajánlásaként kaptuk a helyben sütött sok száz palacsintát, s mindezekre mit lehet szólni…talán azt, amit Weyer Balázs mondott az utolsó estén: “…mindig újra megdöbbenek, hogy a Tilosnak mekkora az ereje, mit képes megmozdítani…”

Károlyi Laci külön kategória. Gyakorlatilag minden IT feladványt megold, és egészen döbbenetes a problémamegoldó képessége. Amikor szembesültünk a Dürer (a kész csodaként, de valahogy működő) kaotikus net-rendszerével (modem, wifi és normál routerek, switchek, repeaterek, kábeldzsungel, toldalékok) a senki által sem ismert routerjelszóval, és a tartalék Barix modulációs készülékünk gondjával (valaki “próbaképpen kitörölte a firmware-et), akkor kezdtem lemondani az elő közvetítés álmáról. Laci nyelt egyet, aztán csendesen elővette a laptopját, kért egy helyi  számítógépet…elkezdett kábeleket dugdosni, cserélgetni, közben titokzatos dos ablakokban varázsolt, telefonalt, svájci help-desk felületeken scrollozott, meg mittudomén….  és úgy húsz perc múlva megszólalt a rádió…aztán minden este ott volt és megkérdezte, hogy miben segíthet.

Köszönet az elő műsorokért, a Maratont sajátjuknak érző műsorkészítőknek, és köszönet azoknak a hallgatóknak is, akik csak eljöttek, és jól érezték magukat.

Lipi és a Paso. A rádió egyik legjobb DJ-je, a legkedvesebb ember akit ismerek, a korszak egyik legkeresettebb zenekara, de első szóra vállalták a fellépést, és a végén lemondtak a rádió javára a teljes gázsiról!
Márkos Berci és a Budbudas, akik már eleve is ingyen vállalták!

De köszönet a többi gruppnak is, akik ugyan kértek és kaptak felléptidíjat, ám a szokásos töredékét!

Gratula a nagyszerű stúdiós-triónak Chuckynak, Sztyeppnek és Slicznek a hibátlan technikai lebonyolításért és Pistixnek, aki miután kitalálta az egészet, pluszként elhozta a saját kábeleit, mikroportját, három normál és egy rádiós mikrofont, és húsz perc alatt összerakta az egész vérprofi rendszert (eközben Csömörön egy általa építésvezetett lakópark várta türelmesen (?) a műszaki átadást…)

Sztyepp ismét végigszervezte, masterelte a Maraton CD-ét, köszi Peti!

Vajna Balinak köszönhetjük a koncert-hét gründolást, és Böhm Gabi ugrott be helyette, amikor kellett. Fonok volt ismét a kérlelhetetlen cerberus…ebben felülmúlhatatlan.

Köszönet Bodó Marcinak a logóért, flyerért, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak az óriásplakátért és a plakát-attakért, a sok Youtube-os videó feltöltőinek, és mindenkinek, aki hozzátett valamit a Maratonhoz.

Klassz volt, hogy Mik, Eszpee még a kontinens túlsó fertályáról is segítették a Facebook-os megjelenést, amit mar nem is tudom ki hozott végül tető alá!

Szabi webes Tilos-felülete, pedig ennél mar nem is lehetett volna tökéletesebb!

Köszönjük a Dürer minden munkatársának, hogy igazi otthont teremtettek számunkra, és azért külön is, hogy nem tudtunk olyant kérni útközben, amit ne teljesítettek volna!

Így a zárszó vége fele személyesen tartozom köszönettel Juditnak, az elképzelhető legkreatívabb, legjobb munkatársnak! Nem szeretnék még egy teljes oldalt teleírni mindazzal, amit végigcsinált (kevesebb helyen nem férne el!), egyszerűen csak annyit, hogy örülök, hogy Ő ül itt, velem szemben.
(talán azért meg belefér: hajnalonként, fel 4 felé még 12 km-t bringázott, hogy hazaérjen)

A Tilos Rádió KÖZÖSSÉGI rádió!

tsók,
papo

Június 21. Vasárnap – Tilos on Board

Június 21. Vasárnap
A 38 állóhajó
Smárton Trio |
DJ Gandharva & Suefo

A csapat minden tagja hétpróbás zenész: a zenekarvezető Sütő Márton (gitár) az Egy Kiss Erzsi Zenében töltött el éveket, ezen kívül a Barabás Lőrinc és barátaiból az egyik barát a Random Szerda produkcióban, és újabban az Óperentzia színeiben is feltűnik. Kovács Zoltán (bőgő) Bognár Szilviával és Szalóki Ágival dolgozik jelenleg, korábban a Makám tagja volt. G. Szabó Hunor (dob) játszik a Qualitonsban és Grencsó Istvánnal, így minden adott egy kellemes koncerthez.

Sütő Márton – gitár
Kovács Zoltán – bőgő
G. Szabó Hunor – dob

http://smartontrio.homeip.net/
http://www.myspace.com/smartontrio

A zenekar koncertjét két avatott kezű Tilos Rádiós lemezlovas, Gandharva és Suefo back2back szettje keretezi.

A fellépők a rádió gazdag zenei világából nyújtanak ízelítőt minden második vasárnap a Duna hullámain, leszámolva azzal a tévhittel, miszerint a hét utolsó napja a pihenésé.