Ellen-ellentüntetés

Első hazai Ellen-ellen tüntetés!

07.05-e, szombat 15 óra, Deák tér

A mai napon (2008.06.27.) a TILOS Rádió 7térítő című műsorának házigazdái – magánszemélyként – élő rádióadásban kezdték el az első hazai ELLEN-ELLEN tüntetés szervezését.

A demonstráció célja, a szabad véleménynyilvánítás erőszakos elfojtására tett kísérletek elleni tiltakozás.

A műsor készítői és meghívott vendégeik a rádióba betelefonáló és a műsort folyamatosan a TILOS weboldalán kommentáló hallgatókkal közösen fogalmazták meg, hogy mi célból vonulnak az utcára 2008. július 5-én.

Az ellen-ellentüntetés célja a szabad véleménynyilvánítás erőszakos elfojtására tett kísérletek elleni tiltakozás.

A hétvégi Meleg Büszkeségi napi LMBT-felvonulást szervező egyesület székhelyének helyet adó klubot néhány napja, a helyszínen szórakozó vendégek életét is veszélyeztetve felgyújtották. Az interneten szélsőséges csoportok csapatokat toboroznak a melegfelvonulás megzavarására és a felvonulás résztvevőinek megtámadására – Budapest morális védelme érdekében.

Az ellen-ellentüntetés szervezői ugyanakkor állítják, hazánkat nem a világ minden demokratikus országában megrendezésre kerülő Meleg Büszkeség napi menettől, hanem azoktól a törvényeket semmibe vevő, erőszakos elemektől kell megvédeni, akik egy-egy kérdésben sörösüvegekkel és benzines palackokkal fejezik ki magukat.

Az ellen-ellentüntetők elfogadhatatlannak tartják, hogy hazánkban a Molotov-koktél rendszeres eszköze lett a vélemények ütköztetésének. Valódi demokraták és jó érzésű emberek nem nézhetik tétlenül, hogy bizonyos, jól körülhatárolható csoportok önkényesen kívánják eldönteni, ki gyakorolhatja gyülekezési és szólásszabadságát 2008-ban Budapesten, és ki nem. A demonstráció a elharapózott erőszakra kívánja felhívni a figyelmet, és teljes szolidarást kíván vállalni a melegfelvonlás résztvevőivel.

További információ:

kapcsolódó oldalak:

Tilos Rádió Podcast – az adásvarázsló

Szeretnénk köszönetet mondani Barnabásnak, aki megcsinálta a Tilos Rádió műsorfolyamának Podcast szolgáltatását is.

A Tilos Rádió Podcast működése:

Ha megtetszik valamelyik Tilos Rádió műsor és szeretnéd rendszeresen offline, vagyis az internet kizárásával hallgatni a számítógéped, vagy az MP3 lejátszód segítségével, akkor fel kell iratkoznod az adott műsor Podcast-jára és ettől kezdve minden alkalommal, ha az adott műsor elhangzik a rádióban, a műsor hanganyaga automatikusan letöltődik az általad kiválasztott eszközre. Igazi varázslat!

Tilos Rádió Podcast feliratkozás:

1. A Tilos Rádió Podcast egy főoldalon keresztül érhető el. Ezen az oldalon választhatod ki az általad kultivált műsort, a műsort neve melletti ikonra kattintva.

2. A műsor megnyíló Podcast oldalán jelöld be a “Mindig Élő könyvjelzők használatát”, majd klikk a “feliratkozás” gombra.

További információ a Tilos Rádió Podcasting működéséről.
További információ a Podcasting-ról a wikipediában.

A Podcast videós magyarázata angol nyelven:

Elindult a Hangtár Podcast

Barnabásnak köszönhetően elindult a Tilos Rádió első Podcast szolgáltatása.

A Podcast(ing) összetett szó, előtagjának eredete visszavezethető az Egyesült Államokban igen népszerű, így lassan már szabványszerű gyűjtőnévvé váló Apple-zenelejátszó, az iPod nevére, és ehhez kapcsolódott hozzá a broadcastingból (műsorszórás) lett cast(ing).

A szóösszetétel kvázi jelentése: az internetről egy számítógépes program segítségével a jellemzően MP3 formátumú tartalmak automatikus összegyűjtése és a felhasználó eszközére való letöltése.

Vagyis a kiválasztott Podcast feliratkozás után, a program automatikusan letölti, és a felhasználó számítógépére, vagy az ahhoz  csatlakoztatott MP3-lejátszó tárolójába helyezi a Podcasthoz tartozó legfrissebb tartalmat. Ha például valaki feliratkozik a Műsorok Podcast szolgáltatásra, akkor azonnal letöltődik neki minden olyan műsor, amit a jövőben a Tilos szerkesztősége örök érvényűnek talál.

Ingyenesen letölthető podcasting szoftverek és webes alkalmazások: >> Apple iTunes >> Juice Receiver >> Odeo

A Hangtár Podcast

A hangtárhoz tartozó 3 Podcast szolgáltatás:

Mixek
Podcast
– Értesítést küld, ha új DJ mix kerül a Hangtárba
Műsorok
Podcast
– Értesítést küld, ha új műsor kerül a Hangtárba
Mesék
Podcast
– Értesítést küld, ha új mese kerül a Hangtárba

További információ a Podcasting-ról a wikipediában.

A Podcast videós magyarázata angol nyelven:

Az ORTT elnökének különvéleménye az ORTT döntéséről

Nem kapta meg a többséget a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságának automatikus meghosszabbítása az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ülésén.”- közölte Tirts Tamás, a testület KDNP által delegált tagja, a június 12-i budapesti sajtótájékoztatóján.

Június 16-án az ortt.hu oldalon megjelent az ORTT elnökének, Dr. Majtényi Lászlónak a különvéleménye. ebből idézünk:

“Határozottan nem osztom ugyanakkor azt a testületi vitában elhangzott érvelést, miszerint a Tilos Rádió teljes működése a megújítás megtagadása mellett szól. Nem értek egyet azzal, hogy a műsorszolgáltató által sugárzott tartalom káros, értékromboló lenne, és ezáltal a társadalom védelme érdekében sem volt támogatható a kérelem. (A minősítéstől függetlenül ilyen feltételeket egyébként sem ismer a médiatörvény.) Ezzel szemben meggyőződésem, hogy a Tilos Rádió olyan sajátos hangot képvisel a magyar műsorszolgáltatási rendszerben, amelynek a jelenléte mindenképpen üdvözlendő egy valóban plurális médiavilágban. A demokratikus társadalmi berendezkedés ugyanis kifejezetten igényli az egymástól elütő nézetek, stílusok, életérzések, értékek meglétét, és a Tilos Rádió kétség kívül egyedi, sokak számára üdítően szemtelen hangon szólal meg. Annak ellenére tehát, hogy az adott jogi környezetben a műsorszolgáltatási szerződés megújítását nem tartottam megszavazhatónak, a rádió további működését támogatandónak vélem. Támogatni fogom tehát azt, hogy az általa elfoglalt frekvenciát a jövőben is használhassa.”

>> a teljes különvélemény
>> sajtóreakciók az ORTT döntésére